Novou starostku, místostarosty a radní zvolili noví krnovští zastupitelé ze svého středu v úterý na ustavujícím zasedání v Koncertní síni sv. Ducha. Jediný, kdo obhájil svou funkci v čele Krnova, je místostarosta Michal Brunclík. Starostka Alena Krušinová (NEOS) i místostarostka Renata Ramazanová (ODS) na radnici po osmi letech končí.

Zatímco Renata Ramazanová bude pokračovat aspoň v městské radě, Alena Krušinová odchází do opozičních lavic.

„Přestože jsem ve volbách dostala od voličů skoro nejvíc hlasů, odcházím do opozice. Neodcházím ale s hořkostí, protože takový je život. Chtěla bych popřát hodně úspěchů nové paní starostce," poblahopřála své nástupkyni Alena Krušinová, která dostala v komunálních volbách 1 719 hlasů.

V opozici skončil i Ladislav Sekanina (KSČM), který se s 1 846 hlasy stal nejoblíbenějším kandidátem letošních voleb.

Projev nové starostky

„Dá se předpokládat, že s novou radou města a vedením samosprávy dojde i k některým organizačním změnám. Chci ale všechny ubezpečit, že žádná taková změna neproběhne živelně, ale až po důkladné analýze stavu a projednání všech argumentů. V zájmu občanů očekávám spolupráci zastupitelů i úředníků městského úřadu.

Těším se na konstruktivní spolupráci a očekávám velkou dávku zodpovědnosti při vašem rozhodování," uvedla nová starostka Jana Koukolová Petrová ve své nástupnické řeči.

Shodou okolností jak Jana Koukolová Petrová, tak Alena Krušinová strávily podstatnou část svého profesního života ve zdravotnictví. Koukolová Petrová má kromě zdravotnictví také zkušenosti jako sociální kurátorka pro problémovou mládež a z personálního oddělení ve společnosti Armaturka Krnov.

Odcházení

Loučení Aleny Krušinové a Renaty Ramazanové, které po osmi letech odchází z čela radnice, byl dojemnou událostí.

Obě se shodly, že vzájemná spolupráce pro ně byla velkou životní zkušeností. Přestože se dokázaly hádat třeba každý druhý den, vždy to bylo v duchu vzájemné úcty a respektu. Tajemník krnovské radnice Igor Kozelek přišel oběma poděkovat jménem úředníků radnice s obrovskou kyticí za osm let plodné spolupráce.

„Někteří jsou možná rádi, že odcházím. Mé poděkování kromě úředníků patří také strážníkům, protože jsem byla také velitelka městské policie," řekla odstupující starostka Alena Krušinová.

Koalice, opozice, rada

Zastupitelé kromě starostky a místostarostů schválili také nové složení rady. Zasedne v ní Miroslav Binar (ANO), Miroslav Petreček (ČSSD), Tomáš Edelsberger (KDU-ČSL), Pavla Löwenthalová (KDU-ČSL), Renata Ramazanová (ODS) a Jiří Sztefek (ODS).

Radní jsou představitelé čtyř politických stran a sdružení z šesti, které ve volbách získaly mandáty v zastupitelstvu. Poměrně širokou koalici utvořilo ANO, ČSSD, ODS a KDU-ČSL. Ta bude mít sedmnáct mandátů v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu. Z toho vítěz voleb hnutí ANO má šest, ČSSD pět, ODS tři a KDU-ČSL tři.

Zbývajících deset mandátů patří opozici, kterou tvoří KSČM (5) a nezávislí NEOS (5). V zastupitelstvu města je třináct nových tváří, v devítičlenné radě města obhájili své posty jen dva radní.

Ujali se úřadu

Svého úřadu se starostka Jana Koukolová Petrová a místostarosta Michal Brunclík ujali už ve středu, místostarosta Jan Krkoška nastoupí do funkce 24. listopadu.

První schůze rady města se bude konat 25. listopadu. Krnovští zastupitelé se opět sejdou 10. prosince. Jana Koukolová Petrová je po starostkách Renatě Ramazanové (2006-2010) a Aleně Krušinové (2010-2014) třetí starostkou v řadě, která povede město Krnov. Před nimi v Krnově tento post zastávali pouze muži.

Kdo je starostka Krnova Jana Koukolová Petrová (ANO)

Vystudovala Střední zdravotnickou školu v Krnově a do roku 1988 byla zaměstnaná v krnovské nemocnici jako dětská sestra. Její další kroky vedly na Okresní úřad v Bruntále, kde se na odboru sociálních věcí a zdravotnictví ve funkci sociální kurátorky věnovala problémovým dětem a mládeži.

Později, na pozici vedoucí personálního oddělení, působila ve společnosti Armaturka Krnov.

V roce 1997 se vrátila do Sdruženého zdravotnického zařízení Krnov, kde pracovala jako vedoucí kanceláře ředitele, a od roku 2005 do roku 2014 byla členkou vedení nemocnice. Do její kompetence patřila zejména agenda vzdělávání zaměstnanců, marketingu a vztahů k veřejnosti.

Během zaměstnání začala studovat na Slezské univerzitě v Opavě obor Veřejná správa a regionální politika (1998, Bc.), pokračovala v magisterském studiu Sociální pedagogiky na Masarykově univerzitě v Brně (2002, Mgr.).

Na Institutu mezioborových studií při Masarykově univerzitě v Brně absolvovala specializaci v oboru Management řízení lidských zdrojů. Doktorát z filozofie (PhDr.) obhájila na Karlově univerzitě v Praze v roce 2003.

Šestapadesátiletá Jana Koukolová Petrová je bez politické příslušnosti, nikdy nebyla členkou žádné politické strany ani hnutí. Je vdaná, má dvě dcery.