Letos svá namalovaná přání zaslalo 1000 dětí ze 44 domovů napříč celou Českou republikou. V Moravskoslezském kraji mezi nimi nechyběli nimi ani obyvatelé domova v Lichnově.

Postup je opět jednoduchý. Děti z dětských domovů malují svá přání, která uveřejňuje Vespojeni na svých stránkách www.vespojenios.cz. Osloví co nejvíce lidí s otevřeným srdcem a ti si pak vyberou, koupí a do dětského domova doručí zvolený dárek.

Cílem projektu je propojit přání konkrétních dětí s dárci, kteří chtějí dle svých možností udělat radost v čase Vánoc. „Ze zkušenosti však víme, že řada dárců doručí svůj balíček osobně či připojí dopis. Děti odpovídají a vznikají tak krásná přátelství, která zdaleka přesahují jednorázový dar", říká předsedkyně spolku Jana Buriánková.

Pro svou podporu si mohou dárci vybrat dětský domov přímo ve svém okolí nebo kdekoliv v republice. Jednotlivá přání lze třídit i podle pohlaví a věku autora obrázku.

Pracovníci dětských domovu mluví s dětmi o dárcích a snaží se je korigovat, poněvadž některá přání mohou být přehnaná. Obrázky ukazují, že děvčata se ráda parádí a chlapci si zase přejí něco na počítač, sluchátka, mp4 nebo hry.

Přání, která děti malují, jsou někdy překvapivě praktická. Zejména u dospívajících, kteří si velmi dobře uvědomují, že budou muset brzy z dětského domova odejít a postarat se o sebe sami. Obdarovat je často stejně silný zážitek, jako dárek dostat.