Dva a půl milionu korun uvízlo jednačtyřicetileté ženě z Ostravy na účtu realitní kanceláře Rekin, jejíž název by se dal z polštiny přeložit jako žralok. Nemalá částka byla určena na koupi rodinného domu v Bartošovicích. „Obávám se, že jsem přišla o peníze i o dům,“ posteskla si žena, která ve středu přišla podat na policii trestní oznámení.

Stejný krok byla nucena učinit i další žena, která má dostat od Rekinu čtyři sta tisíc korun jako doplatek za výměnu většího bytu za menší. A další zřejmě budou přibývat. Ostravští policisté už proto zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin zpronevěry a nyní zjišťují veškeré skutečnosti vzniklého problému. „Očekáváme další trestní oznámení, které rozšíří jak škodu, tak podstatu skutku,“ vyjádřila se k případu Gabriela Holčáková, mluvčí ostravských policistů.

Telefony společnosti, na jejíž možný pád upozornila jako první včerejší regionální příloha Mladé fronty Dnes, jsou stále nedostupné. Ani její internetové stránky, na kterých byla ještě nedávno pestrá nabídka bytů, domů i pozemků z celého regionu, nyní nefungují. Zamčené zůstávají dveře poboček. Odpověď na otázku, co se vlastně stalo, se tak hledá velmi těžce. „Byl vyhlášen vnitřní hospodářský audit. Nevím, jak se bude postupovat dále, jasněji by mělo být příští týden v pondělí,“ sdělila Deníku aspoň stroze jedna ze zaměstnankyň realitní kanceláře, která však nechtěla zveřejnit své jméno.

Jasno v celém problému nemá ani Jan Borůvka, generální sekretář Asociace realitních kanceláří ČR, jejímž členem Rekin je. „Očekávat se to dalo těžko, doposud s Rekinem problémy nebyly. Ty nastaly až v posledních týdnech. Dostali jsme dvě písemné stížnosti, které jsme teprve chtěli začít řešit. Teď je však situace závažnější. Je to velký problém pro její klienty,“ vyjádřil se k situaci Borůvka.

Jak dále uvedl, asociace připravuje pro poškozené klienty rady, jak se mají zachovat. Příští týden by se měly objevit na jejích internetových stránkách (www.arkcr.cz). „Přestali s námi komunikovat, mobilní telefony jsou zrušeny,“ doplnil generální sekretář Asociace realitních kanceláří.