Na základě telefonátů Spokojená domácnost rozeslala na Krnovsku „speciálně vybraným" osobní pozvánky do hotelu Steiger, kde se odehrává většina prodejních akcí přestrojených za hody s rozdáváním dárků.

Spokojená domácnost v pozvánce uvedla, že v Krnově hodlá otevřít kamennou prodejnu, a proto se zajímá o názory potenciálních zákazníků. Odměnou za spolupráci bude hodnotný dárek a jídlo zdarma.

Na pozvánce kromě loga Spokojená domácnost nebyl žádný kontakt, adresa, web ani telefon. Místo konkrétního jména jen nečitelný klikyhák v kolonce „generální ředitel". Organizátoři stejně všem jejich osobní pozvánky sebrali rovnou u vchodu.

Senioři: Snad to dnes bude jiné

Kout vedle bowlingových drah se zaplnil do posledního místa převážně seniory, mezi kterými nechyběl ani jeden bývalý starosta. Protože začátek se stále odkládal, bavili se znudění lidé o svých špatných zkušenostech z předváděček. Nadávali hlavně na praktiky firem Beck a Top Moravia, a současně doufali, že tentokrát to snad bude jiné.

„Říkali jsme si, že do Steigeru už na žádnou předváděčku nejdeme, ale člověk nějak musí zabít čas," klábosili mezi sebou senioři.

My nejsme šmejdi

„Před chvílí jsem hovořil s pánem, který říkal: Doufám, že nejste šmejdi. Určitě jste všichni ten film viděli. Po tom, když jsem na vlastní oči zažil, co se děje na akcích firmy Beck, nenávidím tuto firmu stejně jako vy a je jen dobře, že už v České republice skončila. Ujišťuji vás, že my takoví nejsme. Pracujeme s lidmi už tři roky. Dnes zde představíme výrobky, které od ledna v Krnově začne nabízet nová kamenná prodejna.

Je ale jen na vás, jestli si tam něco koupíte, nebo ne, jestli tam půjdete hned po otevření, nebo třeba až za rok," uvedl hlavní mluvčí, který se představil jako Miloslav Nývlt z Mladé Boleslavi.

„To není pravda, že Beck skončil. Minulý týden nám tu prodejci ze Šternberku předváděli od Becka zboží," oponovali mu důchodci, kteří jsou pravidelnými hosty předváděček v hotelu Steiger.

„Tento Holanďan Paul Foster nás požádal, abychom dnes v Krnově předvedli tři výrobky z jeho sortimentu, který tu bude prodejna od ledna nabízet. Nebudu vám lhát, že všechny mám doma a používám je. Některé jsou na mě příliš drahé, ale nepochybně jsou absolutní špičkou v oblasti elektrospotřebičů," uvedl Nývlt a ukázal směrem na poutač s postavou prošedivělého Paula Fostera v životní velikosti.

Kde bude prodejna?

Na internetu lze dohledat, že Spokojená domácnost s.r.o. těžko pracuje s lidmi tři roky, když byla založena letos v dubnu, nebo že hlavním partnerem Paula Fostera je mezi seniory neblaze proslulá Top Moravia. Horší je, že nikdo netuší, kde v Krnově ta kamenná prodejna bude. Nývlt se omluvil, že do Krnova zaskočil za kolegu s rozbitým autem, ale zapomněl se ho ve spěchu zeptat, na jaké ulici krnovskou prodejnu otevřou.

Jinak se ale Miloslav Nývlt svěřil úplně se vším. Je mu 29 let, má doma v Boleslavi koně a psa, po kterých luxuje chlupy a vydělává asi dvacet tisíc korun měsíčně. Přidal vzpomínky na svou babičku a rodiče nebo pozoruhodné teorie o vlivu Sava na rozmach alergií. Dokonce došlo i na hereckou etudu, když na jedné z přítomných dam předváděl, jak se roztoč drží vláken v gauči a vysavač ho nemůže vcucnout.

Otevřou opravdu nebo jde o trik?

Po představení výrobků vyměnili senioři své osobní údaje a souhlas s jejich zpracováním pro obchodní účely za vylosovanou obálku se slevami v budoucí kamenné prodejně. Později už si účastníky rozebrali prodejci a odvedli stranou k pohovorům a vyplňování různých lejster. Přestože Spokojená domácnost dnes žádnou kamennou prodejnu neprovozuje, slibuje jejich brzké otevření nejen v Krnově, ale také v dalších městech.

„V hotelu Pekárna v Sušici 7. 10. 2013 předváděla svoje umění firma Spokojená domácnost. Publikum většinou důchodci. Ceny za zboží bez jakéhokoliv označení výrobce mnohem vyšší než v obchodě. Kecy kolem neuvěřitelné. Pak vytáhli na lidi fígl, který tu ještě nebyl.

Prý zde v Sušici budou otvírat obchod a tak vylosují pár lidí, kterým toto zboží zapůjčí k vyzkoušení, a na konci roku při otvírání nové prodejny jim ho tito šťastní lidé vrátí a budou přitom říkat nahlas své poznatky a tím vlastně jim dělat reklamu. A tak se nedočkavé babičky, postupně jak je losovali, odebíraly mimo hlavní místnost, kde si je rozebírali další spolupracovníci firmy Spokojená domácnost a sepisovali s nimi smlouvy.

Samozřejmě, že žádná prodejna zde nebude a údajně zapůjčené zboží budou muset zaplatit," popsal své dojmy z prezentace firmy v Sušici jeden z diskutujících na internetovém fóru isusice.eu.