Co ukrývají hradní sklepy na Sovinci? Zajeďte se o tom přesvědčit na vlastní oči 27. a 28. října. „Je připravena mimořádná prohlídková trasa, vedená po sklepeních, okolo skřítků a vlkodlaků. Točitá schodiště návštěvníky zavedou do mučírny," řekl jeden z pořadatelů Patrik Mondo Balon. Návštěvníci hradu si budou moct prohlédnout i běžně nepřístupnou středověkou hradní kuchyni, kde bude vyhrávat brněnská dudácká kapela Hundcvut.

Ke shlédnutí bude rytířský turnaj a souboje od dýk přes sekery a palcáty až k mečům. Nechybí středověké dvorské tance v podání šermířské skupiny Berendal.

Děti zřejmě nejvíc uvítají šermířské pohádkové příběhy. Doprovodný program probíhá jako vždy na pátém nádvoří hradu. Pohádky, rytířský šermířský turnaj o přízeň hradní paní, šermířská pohádka, ale i pohádková klasika O koblížkovi nebo O perníkové chaloupce.

Po oba víkendové dny je pohyb pro hradě neomezený v době od 9.15 do 18 hodin. Ti zdatnější mohou vystoupat na vyhlídkovou věž, odkud je nádherný pohled na Sovinecko.

Jablka v pivním těstíčku podle Sovineckých

Suroviny: půl kilogramu jablek, čtvrt kilogramu hladké mouky, tři vejce, dva decilitry piva, dvě lžíce vanilkového cukru, půl lžíce skořice, sůl a olej.

Postup přípravy: Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců, omyjeme a balíme v mouce. Hustější těstíčko si připravíme z piva, žloutků, soli, mouky, vanilkového cukru a skořice. Ušleháme sníh z bílků a vmícháme jej do těstíčka. V této směsi namáčíme v mouce obalená jablka a v nepříliš rozpáleném tuku pečeme dozlatova.

Na ubrousku osušená jablka posypeme cukrem smíchaným se skořicí.