Z chladného počasí a dalších vrstev sněhu na konci týdne mají radost majitelé zimních areálů, sjezdaři i běžkaři. Na sjezdovkách se dál zasněžuje, majitelé lákají zákazníky na stále další a zajímavější atrakce a na mnoha místech v Jeseníkách se již podařilo upravit i stopy a trasy pro běžkaře.

Další sjezdovky

O tom, že Ski Aréna Karlov pod Pradědem má stále co nového nabídnout, se přesvědčí její návštěvníci již tento víkend. V provozu má již devět sjezdovek, čtyři s lehkou náročností, čtyři se střední náročností a jednu černou sjezdovku. Mezi nejznámější se řadí lanovky Myšák, Kazmarka nebo největší osvětlený areál na Moravě určený i pro noční lyžování Karlovský Express.

O víkendu bude zprovozněna nejdelší sjezdovka v regionu Vyhlídková. Lyžaři mají také každý den od 18 do 21 hodin možnost navštívit večerní lyžování v areálu Karlovského Expressu. V sobotu jim toto lyžování zpestří v restauraci U Ježka koncert country kapely Karlováci.

Lákají na adrenalin toboganu na sněhu

Mimo lyžování si mohou návštěvníci Ski Arény Karlov užívat i nový sport nebo spíš adrenalinovou atrakci s názvem Snowtubing, která bude zprovozněna u lanovky Myšák. Jedná se o jízdu na speciálním gumovém člunu.

Vlek vyveze člun a jeho řidiče na vrchol kopce, odkud se spustí dolů po uměle vytvořeném sněhovém toboganu.

Kde nabízí největší vak v republice

Další adrenalinovou atrakci nabízí Ski areál Kopřivná v Malé Morávce. Pro všechny, kdo si chtějí bezpečným způsobem vyzkoušet skok na lyžích, připravil majitel areálu obrovskou nafukovací matraci, jinak nazývanou Big Airbag (nebo nafukovací vak) o ploše 17 krát deset metrů a výšce tři metry.

„Disponujeme vůbec největším vakem v republice," řekl vedoucí areálu Libor Petrů.

„Jsme vlastně jediní, kdo takový vak mají. Celý proces probíhá takto: lyžař se z kopce rozjede na neuměle vytvořený můstek, ze kterého vyletí a dopadne přímo do připraveného vaku," představil atrakci vedoucí ski areálu Libor Petrů.

Sjezdovka už je kompletní

Ve Ski aréně Vrbno pod Pradědem se sněžným dělům již podařilo přikrýt pořádnou vrstvou sněhu i zbylou spodní část sjezdovky a areál je nyní v plném provozu. Mimo lyžování mohou návštěvníci vyzkoušet i celoroční bobovou dráhu o délce 840 metrů.

V okolí Jeseníků se dá lyžovat již ve většině areálů, od Rýmařova, přes Annaberg až po Ski areál Sedlář v Karlově Studánce. Většina areálů disponuje také zázemím v podobě ski barů, lyžařských škol a půjčoven lyží nebo snowboardů.

Běžkaři pozor

I nabídka upravených stop a tras pro běžky je bohatá. Běžky mohou jejich příznivci obout na trasách v okolí Rýmařova směrem k Nové Vsi nebo Hornímu Městu a na trasách v okolí Vrbna pod Pradědem směrem ke Karlově Studánce.

Dostat se na Praděd také není problém, Ovčárna a Švýcárna hlásí upraveno. Nejnověji upravenou trasou je oblast nad vesnicí Suchá Rudná nacházející se pod Andělskou Horou.

Na krnovské lyžaře čekají ve Vraclávku

Už od středy je v provozu také nejoblíbenější vlek na Krnovsku Vraclávek. Lyžařský areál se nachází asi 15 kilometrů od Krnova mezi Vraclávkem a Starými Purkarticemi. Ski park nabízí výborné podmínky pro lyžování především rodinám s dětmi. Na své si ale přijdou i zdatní lyžaři.

„Díky výborně upravovanému svahu o délce 530 metrů s proměnlivým sklonem a převýšením 130 metrů, můžete při jízdě využít všechny typy oblouků od bržděných, smýkaných, paralelních oblouků, až po zrychlující carvingové oblouky.

Volný čas zde můžete trávit nejenom na sjezdovce, ale také v příjemné restauraci, která se nachází přímo pod svahem. Žádné dlouhé přechody. Z lyží jste v restauraci během jedné minuty," lákají k návštěvě provozovatelé vleku ve Vraclávku s tím, že Ski park je uměle zasněžován technických sněhem.

Vlek je v provozu v celé délce a lyžovat zde můžete až do devíti večer. Vlek funguje v pracovní dny od 13 do 21 hodin, s přestávkou mezi 17. a 18. hodinou, takže si můžete odskočit zalyžovat po práci, v sobotu se jezdí celý den, jen v pondělí a v neděli se končí v 17 hodin. Součástí areálu je i půjčovna lyží.

Miriam Opletalová