Jak vypadal park dříve, jak nyní a jak možná bude vypadat za dva roky, to se mohli zájemci dozvědět v pátek 9. září při dvou mimořádných komentovaných prohlídkách, konaných u příležitosti Dnů evropského dědictví.

„Park je neoddělitelnou součástí zámku a zaslouží si stejnou pozornost jako památka," vyzdvihla hodnotu parku historička umění Ľubica Mezerová. První zmínka o zemědělské a květné zahradě u bruntálského zámku je v urbářích z roku 1618. „Stává se místem pro reprezentaci, pro přijímání hostů, pro odpočinek. Součástí byla i sochařská výzdoba," přiblížila vznik parku přírodovědkyně z Muzea v Bruntále Iveta Svobodová.

Dodnes je dodržována pravidelnost francouzské renesanční zahrady, která je před zámkem. Podobně je udržován komorní prostor malé zahrady vedle zámku, tento ráz má od roku 1894. Pod zámkem má park zase romantický přírodní ráz. Kdysi byla v parku i oranžerie, kde byl, před sallou terenou k vidění i banánovník.

V minulosti byly zámecké zahrady daleko větší a byla tu i část se zeleninovými záhony. O kus parku ale zámek přišel při výstavbě silnice, ta si z něj kus odkrojila a posunula oplocení zahrady na nynější podobu.

Až do sedmdesátých let minulého století park moc udržovaný nebyl. První projekt na úpravy parku vytvořila v roce 1971 Hana Mašková. V současné době pracovníci Muzea v Bruntále čekají, zda vyjdou podané dva projekty, které by měly dát okolí sally tereny i celému parku daleko důstojnější podobu.

Počítá se i se zpřístupněním bašty v areálu zahrady, kde by po její opravě měla vzniknout expozice věnovaná právě minulosti parku.