A zatím to tak nevypadá. Dosavadní pokusy vodohospodářské společnosti totiž nevyšly. Odborníkem vytipovaný vrt se nakonec ukázal jako nevyužitelný.

Pro tři obce odkázané na upravenou povrchovou vodu je to špatná zpráva. Nehodlají se s tím však smířit a pokud vlastník infrastruktury nenajde řešení, do budoucna budou muset lidem zajistit vodu z jiného zdroje samy.

„Vrt byl vyhodnocen jako nedostatečný. Ani kvalita neodpovídala. Bude sloužit pouze jako pozorovací. Co jsme od něj očekávali, se bohužel nepotvrdilo," uvedl technický náměstek Vodohospodářské společnosti Olomouc Jiří Kožušníček.

I když šance nejsou velké, vodohospodáři s hledáním zdroje v okolí Domašova nad Bystřicí definitivně neskončili.

„Zatím ještě nebudeme oznamovat obcím, že voda v okolí Domašova nikde není, a necháme to tak, jak někdo před 45 let rozhodl: voda se bude odebírat pouze z řeky Bystřice. Ještě chceme vložit finance do dalšího pozorovacího vrtu," naznačil poslední možnost.

Jiný hydrogeolog totiž doporučil další místo, kde by voda pro vesnice být mohla. „Jednáme už o povolení ministerstva zdravotnictví, protože vrt se nachází v zóně patřící pod druhé ochranné pásmo minerálních vod. Hydrogeolog se domnívá, že tam už minerálka nezasahuje a zdroj by mohl být velmi dobře využitelný pro zásobování pitnou vodou," dodal.

Poslední zprávy z průzkumu podzemí v okolí Domašova nad Bystřicí, kde stojí úpravna vody z řeky Bystřice a odkud je veden vodovod, obce nepotěšila.

„Letos nás zatím nepotkala havárie kvůli znečištění vody v Bystřici nebo jinému problému. Každopádně dlouhodobě není možné čerpat vodu z řeky. Pokud selže poslední naděje, které asi moc nedáváme, budou muset problém vyřešit obce," reagoval starosta Horní Loděnice Gustav Repaň.

„Dát hlavy a peníze dohromady, pokusit se získat dotace. Cestou by mohlo být napojení na Moravský Beroun, i když asi hodně drahou," naznačil.

Podobně uvažují i v Jívové. „Pokud nevyjde poslední vytipovaný vrt, bude to na nás. Není možné, abychom byli odkázáni na vodu z Bystřice. Víme, co jsme zažívali v minulých letech, kdy ji znečistily fekálie z pastvin a lidé museli k cisternám," vzpomněla starostka Milada Malíková. „Jednou z možností je napojení na vodovod v Moravském Berouně. Finančně nákladnou, kdyby se však spojily obce, pomohl kraj a vodohospodáři, jistě by se to podařilo. Uzavřít to s tím, že podzemní zdroj není a obce musejí odebírat vodu z Bystřice, to není možné," dodala.

Vodohospodářská společnost předloni opravila zrezivělý rozvod mezi úpravnou v Domašově nad Bystřicí a vodojemem Hraničné Petrovice. Ze starého ocelového potrubí se totiž uvolňovalo železo, které upravenou pitnou vodu kontaminovalo.

Množství sice neohrožovalo zdraví obyvatel, ale překračovalo normu pro pitnou vodu.

Firma rozvod vyčistila a vyvložkovala novým, samonosným plastovým potrubím. Využití zdroje v Moravském Berouně je podle vodohospodářské společnosti problematické, především kvůli komplikované trase, kterou by rozvody musely vést, a hlavně financemi.

Hrubý odhad investice se pohybuje kolem čtyřiceti milionů korun.