Nutno ovšem přiznat, že lokalita se sice velice pomalu, ale přece jenom, mění k lepšímu. Jedním z velkých přetrvávajících problémů je naprosto zchátralá budova přímo uprostřed bývalých kasáren. Svým zjevem hyzdí celé okolí, což není zdaleka to nejhorší. Je volně přístupná a podle městských strážníků a asistentů prevence kriminality ji vyhledávají bezdomovci, uživatelé drog a co je ze všeho zdaleka nejhorší, ke svým hrám i děti, které v okolí žijí.

„O tom problému víme a pokud tam někoho vidíme, tak ho vykážeme. Nemůžeme tam ale být pořád a sotva odejdeme, tak tam někdo vleze zase," sdělil jeden z asistentů prevence kriminality.

Problém s touto budovou se neobjevil teprve nyní, je dlouhodobý a bruntálská radnice se jím už mnohokrát zabývala. „V minulosti byly provedeny zabezpečovací práce v objektu na základě výzev i rozhodnutí stavebního úřadu, uzavření okenních a dveřních otvorů bylo ale vždy brzo zničeno," tlumočil stanovisko stavebního úřadu radnice její mluvčí Jiří Ondrášek.

V současnosti ale budova proti svévolnému vstupu zabezpečená není a hrozí tady bezprostřední nebezpečí z prodlení. V podobně zchátralých budovách už v České republice došlo k několika smrtelným úrazům.

„Stavební úřad provede v tomto soukromě vlastněném objektu kontrolní prohlídku. Dále pak bude postupovat podle stavebního zákona. Po posouzení stability objektu bude muset nařídit vlastníkovi stavby opětovně provést zabezpečovací práce nebo přímo odstranění stavby," doplnil stanovisko stavebního úřadu Jiří Ondrášek.

Ladislav Olejníček