Jaký projekt nyní připravujete pro Dlouhou ulici v Bruntále a její okolí a v čem má přispět k většímu klidu a pořádku v této problémové lokalitě?

V Dlouhé ulici v oblasti práce s dětmi a mládeží působíme už od roku 2005. Zaměřujeme se na vzdělávací, výchovné a aktivizační činnosti, individuální práci a prevenci rizikového chování. V praxi to znamená, že se u dětí a mládeže prostřednictvím interaktivních her a zážitkové pedagogiky snažíme rozvíjet psychosociální dovednosti například tvořivost, komunikační dovednosti, sociální návyky, pomáháme vytvářet pozitivní vzorce chování, které jsou z hlediska většinové společnosti „správné“.

Zároveň je třeba podotknout, že musíme respektovat národnostní a kulturní zvyky, vycházet z tradičních romských hodnot a čerpat z nich inspiraci pro efektivnější práci. Romské zvyky, tradice a kultura jsou velmi bohaté a krásné a byla by chyba je potlačit nebo z naší společnosti zcela vymýtit. K většímu pořádku v lokalitě přispíváme i tím, že přicházíme s nabídkou strukturovaných volnočasových aktivit, děti a mládež se tolik nenudí a smysluplně využívají volný čas. Projekt zajistíme rozšířením stávajícího programu Open Street Dlouhá, který navazuje na práci v předchozích letech. Poskytuje se terénní formou, přímo v lokalitě, od dubna bude zajištěn z finančních prostředků Individuálního projektu Moravskoslezského kraje zaměřeného na sociálně vyloučené lokality. Práce tak bude zajištěna pro dva pracovníky, kteří budou do lokality docházet pravidelně od pondělka do čtvrtka. Tyto finance nepokrývají celou část projektu a rozhodně neřeší finanční situaci zbývajících programů organizace.

Nechal vás v otázce financování vaší organizace český stát na holičkách? Pomůže vzniklý finanční deficit vyřešit město?

Město Bruntál je v oblasti financování a podpory činností Open House dlouholetým partnerem. S finančními problémy je vedení města seznámeno a aktivně se o něj zajímá, v současné době probíhají jednání. Domnívám se však, že rozpočet města neumožňuje dofinancovat vzniklý deficit v plném rozsahu. Nyní nám chybí na zhruba osmdesát procent rozpočtu na nízkoprahovou službu, to je asi milion korun. S přiznanými prostředky ze státního rozpočtu a rozpočtu města jsme schopni v minimalistickém personálním zajištění služby a omezeném provozu vydržet do druhé poloviny dubna. Nízkoprahové zařízení je naší vlajkovou lodí, proto je tato situace pro organizaci kritická. O dofinancování žádáme ministerstvo práce a sociálních věcí i Moravskoslezský kraj. V ohrožení je také služba pro osoby ohrožené závislostí (SDP Open House), se stávajícími financemi vydržíme do konce prázdnin. Při statistickém nárůstů uživatelů drog a razantně stoupající tendenci trestných činů v souvislostech s alkoholismem a jinými toxikomaniemi může být ukončení služby ohrožující pro celou bruntálskou společnost.

Jaké akce pro veřejnost letos pořádáte? Můžeme se těšit na oblíbenou Silážní střelu?

Vše bude záležet na tom, jak se nám podaří finančně stabilizovat a zajistit základní činnosti Open House v oblasti poskytování sociálních služeb pro děti a mládež a terénního pracovníka pro osoby ohrožené závislostí. To je v tuto chvíli priorita. Akce určené pro širokou veřejnost, což Silážní střela je, jsou spíše doplňkovou činností, na které je potřeba vynaložit finanční prostředky a pracovní úsilí navíc. Jistě chápete, že mluvit v tuto chvíli o organizování podobných akcí, je z mého pohledu předčasné, ne ovšem nemožné. Pokud se nám podaří získat finanční podporu z výtěžku výherních hracích přístrojů, Střelu určitě za pomoci dobrovolníků a sponzorů zorganizujeme.

Také se chceme připojit k nápadu opavské neziskové organizace 4street. Ta se rozhodla morálně podpořit neutěšenou finanční situaci dalších „nízkopraháčů“ v Moravskoslezském kraji putovním hudebním festivalem Turné pro nízkoprahy. Se svými kapelami objedou města, kde nízkopraháče jsou, a budou chtít na projektu spolupracovat. Bez nároku na honorář, jen za cesťák. Tuto podporu si nenecháme ujít a hodláme ji využít pro propagaci naší práce.

Podílíte se i na organizaci Dne Romů v Bruntále? Kdy ho Romové slaví?

Den Romů připadá na 8. dubna. My si jej připomeneme společně s dětmi v Dlouhé ulici soutěžním a zábavným odpolednem plným her. Chystáme i malé překvapení pro bruntálskou veřejnost, kterou chceme příjemnou cestou zpravovat o tradici a historii takto zaslouženého dne.