Odpověď na to, jaká je regionální identita Slezska, se rozhodli hledat rakouští knihovníci. Slezsko bylo po staletí součástí Rakouského císařství i Rakousko-Uherska, proto jejich projekt zaštítilo svou patronací Rakouské ministerstvo pro evropské záležitosti.

Tato iniciativa spojila tři univerzity působící na území historických zemí Slezska: Slezskou univerzitu v Opavě a polské univerzity v Opole a ve Vratislavi (Vrocław).

Česká a dvě polské univerzity připravily pro své rakouské partnery několikadenní poznávací akci nazvanou Slezsko mezi regionální identitou a multikulturním posláním.

Představitelé rakouských knihoven od pondělí až do 2. října navštěvují obce a města Českého Slezska a Horního a Dolního Slezska na území Polské republiky. První dva dny stráví 33 účastníků poznáváním Opavska.

ÚVALNO: RODIŠTĚ HANSE KUDLICHA

Podle Marie Gawrecké, odborné vedoucí Rakouské knihovny v Opavě, budou úvodní zastávky patřit Hradci nad Moravicí a Opavě a poté jejich další cesty povedou za poznáním Úvalna, kde je čeká především rodný domek Hanse Kudlicha osvoboditele sedláků.

Hans Kudlich, který v roce 1848 navrhl zrušení poddanství a tím přispěl k ukončení éry feudalismu na našem území, bývá označován jako rakouský politik německé národnosti původem ze Slezska.

Protože Kudlich zesnul v roce 2017, chystají na příští rok rakouští, němečtí a čeští fanoušci Hanse Kudlicha sérii výstav a přednášek u příležitosti stého výročí úmrtí. Rakouští knihovníci v Úvalně rovněž zavítají na rozhlednu Strážiště, která je současně hrobkou Hanse Kudlicha a jeho švýcarské manželky Luisy.

Rakouské knihovníky čeká v Opavě řada přednášek o dějinách Slezska. V rámci poznávacích zájezdů je program zavede také do Bruntálu, Karlovy Studánky i do Krnova. Posléze se přesunou do Polska.