Když řidiči vběhne pod kola auta srna, divočák nebo zajíc, většinou zvíře zůstane na místě mrtvé nebo se zraněné kulhá ukončit svůj život do lesa. Někdo při pohledu na sražené zvíře vidí chutnou zvěřinu a zápasí s myšlenkou naložit ji do auta. Když jí podlehne a zvíře odveze, stává se pytlákem.

„Jednou se mi to stalo, a nehodu jsem řádně nahlásil. Mám ale známého, který kdysi srnu srazil, naložil ji do auta a odvezl. Pak nám vyprávěl, že stejně nevěděl, co s ní. Nikdo ji neuměl pořádně stáhnout a připravit. Nějak se o to pokoušeli, ale prý si vůbec nepochutnali," svěřil se osmačtyřicetiletý řidič z Opavska, který si nepřál uvést své jméno.

TRESTNÝ ČIN PYTLÁCTVÍ

„Pytláctví se dopouští ten, kdo neoprávněně uloví zvěř nebo ryby v hodnotě nikoli nepatrné, nebo ten, kdo ukryje, na sebe nebo jiného převede nebo přechovává neoprávněně ulovenou zvěř nebo ryby v hodnotě nikoli nepatrné. Takže pokud někdo srazí srnu a ponechá si ji, jedná se o tento trestný čin.

Trestným činem pytláctví se zabývají policisté ze služby kriminální policie a vyšetřování oddělení hospodářské kriminality," komentovala toto jednání policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

VĚZENÍ ZA DVA ZAJÍCE

„Za pytláctví se škodou nad pět tisíc korun hrozí trest dva až pět let vězení a teoreticky k tomu stačí dva zajíci, protože cena jednoho zajíce je podle ceníku ministerstva zemědělství 3 900 korun," doplnil Čestmír Pavlík z Okresního mysliveckého spolku Bruntál.

Nejčastěji sraženým zvířetem je ale srna. Zvýšené nebezpečí střetu se srnami hrozí právě v tomto období, kdy zvěř mění teritoria. Jen během tohoto úterý řešila policie tři nehody způsobené střetem se zvěří.

Policii byla nahlášena srážka se zvěří v obci Vysoká a dále mezi obcemi Opava a Horní Benešov a také mezi Bruntálem a Valšovem. Riziková jsou i další místa.

„Řidičům vyběhla srnčí zvěř přímo před vozidlo a i přes intenzivní brzdění řidičů střetu nešlo zabránit. Jedno zvíře zůstalo usmrcené na místě a další dvě srny nebyly nalezeny. Ke zranění osob nedošlo. V těchto případech dosáhla škoda na autech nejméně 65 tisíc korun," uvedla policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

SRNČÍ ZA 14 TISÍC

„Srnčí je oceněno v ceníku ministerstva na 14 100 korun, přičemž nejde jen o hodnotu zvěřiny, ale také o hodnotu chovnou a o další kritéria," doplnil pohled myslivce Čestmír Pavlík s tím, že jen mezi Krnovem a Zátorem bylo loni sraženo 65 kusů srnčí zvěře, která se potom uklízela z vozovky.

„Dalších asi třicet zvířat bylo poraněno a odběhlo ukončit svůj život hlouběji do lesa nebo se řidiči dopustili pytláctví a sraženou zvěř si odvezli," vypočetl ztráty Čestmír Pavlík.

Letos řešili policisté v našem okrese již na čtyřicet podobných nehod, za loňský rok jich bylo 147. Do tohoto výčtu patří i nehody s domácími zvířaty, ale nejsou započítány ty, ke kterým řidič policii nezavolal. Letos byl spuštěn projekt, který srážky se zvěří monitoruje podle hlášení policie. Výsledky jsou na www.srazenazver.cz.

„Jak jsme očekávali, došlo během dubna k výraznému nárůstu evidovaných srážek se zvěří. Počet záznamů v naší aplikaci překročil 22 000," uvedli správci stránek.

Jak posuzovat nehodu se zvěří

Střet se zvěří je dopravní nehoda, která je podle zákona o silničním provozu definována jako „událost v provozu na pozemních komunikacích". Na volně žijící zvěř je nahlíženo jako na obnovitelné přírodní bohatství a jako na „věc ničí", proto majitel poškozeného auta nemůže uplatňovat náhradu škody na vozidle způsobenou zvěří u uživatele honitby (většinou myslivecké spolky) ani u držitele honitby (honební společenstva, Lesy ČR apod.).

Gabriela Mathiasová