Druhý díl popisuje vilu předválečného stavitele a majitele cihelny Franze Blaschkema. „Moc si vilu neužil, patřila mu jen krátce, a proto se nevžil název Blaschkeho vila," vysvětlil předseda Klubu Za starý Bruntál Pavel Rapušák, který přišel s nápadem průvodce vydávat.

Většina lidí objekt asi zná pod označením Dům dětí a mládeže u rybníka v ulici Pod Lipami. Dnes v domě sídlí firma Baron computer, která objekt koupila.

Název druhého dílu zní Vila 
B – B v Bruntále. První B odkazuje ke staviteli Blaschkovi, který si nechal vilu v roce 1933 postavit, druhé B je věnováno nynějšímu majiteli. Franz Blaschke svou rodinnou vilu dostavěl v roce 1933. Rodina si jí ale moc neužila, o čtyři roky později už byla vila předmětem exekuce.

Patřila Záložnímu spolku v Bruntále. V roce 1942 byl dům přepsán na německý bankovní dům v Praze. Po roce 1945 objekt patřil pod Moravolen Bruntál, který zde měl dětské jesle. Později zde krátce sídlila Česká pošta a od roku 1970 do roku 2015 objekt sloužil jako Dům dětí a mládeže. Pak jej město prodalo.

I tentokrát má průvodce podobu jednoduchého letáku, kde je z jedné strany povídání o historii domu spolu s fotografiemi, druhá strana letáku je prezentace firmy, která nyní ve vile podniká. Ta také zaplatila výrobu letáku. Průvodce bude k dispozici v informačních střediscích v Bruntále, Rýmařově, Vrbně, Horním Benešově a v Leskovci.

„Je to hlavně pro místní lidi. Chceme je seznámit s objekty, které zde byly před rokem 1945. Jediným kritériem je ten rok, kdy se ztratila paměť," řekl Rapušák.

Jaký další objekt se objeví v průvodci, to se zatím neví. Záleží na tom, až se opět objeví nějaký mecenáš, který na vydání průvodce přispěje. Nemusí jít jen o vily, ale třeba i továrny, průmyslové objekty a podobně.