Bruntál má čtyři průmyslové zóny, v té nejvýznamnější na severu je už deset podniků, které zaměstnávají na dva tisíce lidí. Výroba je to různorodá, je tu producent chemikálií pro farmaceutický a potravinářský průmysl, nebo je zde přední výrobce světelných zdrojů a osvětlení na světě, vyrábí se zde komponenty pro automobilový průmysl.

A dokonce i takové, které slouží v letectví a kosmonautice. V lednu se tu otevřela další výroba.

„Velkým plusem této investice je, že noví zaměstnanci jsou především z řad uchazečů o zaměstnání, tedy z evidence úřadu práce," ocenil otevření nového závodu starosta Bruntálu Petr Rys.

V průmyslových zónách nemusí být nutně jen průmyslové výrobní podniky. Také to mohou být obrovské skleníky a haly, v nichž se pěstuje zelenina a chovají ryby. To je i příklad firmy Taneco, která chtěla rozjet svou produkci v průmyslové zóně Červený Dvůr v Krnově.

Zatímco první etapa krnovské průmyslové zóny Červený Dvůr je už plně obsazena, nově zasíťované pozemky druhé etapy město teprve nabízí zájemcům. Uzávěrka ještě nebyla stanovena, takže stále se mohou hlásit další.

První zájemce, firma Taneco, se hlásil už v listopadu 2015. Chce v Krnově vybudovat akvaponickou farmu, která propojí chov ryb s pěstováním zeleniny a zpracováním potravinových produktů. Krnovští zastupitelé v únoru odmítli schválit deklaraci o spolupráci města s Tanecem, protože průmyslová zóna vznikla za přispění státu, který si zde pěstování rostlin ani chov živočichů nepřeje.

Podpora jednoho z uchazečů by také byla porušením rovných podmínek pro všechny.

Průmyslová zóna Krnov – Červený Dvůr II vznikla díky státní dotaci 63 milionů korun. Město Krnov, jako příjemce dotace, proto musí splnit na třicet podmínek. Jejich plnění musí město vyžadovat i po budoucích investorech.

V Bruntále takto svázani podmínkami nejsou a to je i jeden z důvodů, proč možná Taneco nakonec svou výrobu rozjede právě zde a nabídne tu práci zhruba dvěma stovkám lidí. Firma uvažuje o koupi osmi hektarů pozemků v západní průmyslové zóně.

Pro akvaponické technologie, pro chov ryb a pěstování zeleniny, je nejdůležitější voda. Rozhodne tedy to, zda bude v Bruntále dostatečný zdroj kvalitní vody.