V Krnově oběti povodní uctili ve čtvrtek. V Zátoru připomene výročí povodní dnešní Zátorská hudební slavnost. V Holčovicích si dvacet let po velké povodni v sobotu připomenou velkým open air festivalem. Na zámku Linhartovy v sobotu v 17 hodin začíná výstava dokumentů a promítání filmů o tom, jak to před dvaceti lety vypadalo, když se řeka Opavice vylila ze svých břehů.

NEŠTĚSTÍ, SOLIDARITA I POMOC PROFESIONÁLŮ

„To, že zde dnes nemusím jmenovat více obětí, je obrovská zásluha hasičů, záchranářů, policistů, vojáků i zcela obyčejných lidí, kteří se ve chvílích nebezpečí neohlíželi sami na sebe a přispěchali na pomoc tam, kde bylo potřeba. I po letech si zaslouží náš velký obdiv a úctu," řekla starostka Krnova Jana Koukolová Petrová, když vzpomínala na obrovskou vlnu solidarity, materiální i finanční pomoc, která do našeho regionu směřovala z různých koutů republiky i ze zahraničí.

„Pamětníci stále jistě vzpomínají a děkují zasahujícím profesionálním i dobrovolným hasičům, policistům, členům Zdravotnické záchranné služby Astra, příslušníkům armády, pohraniční policie, vodní záchranné služby, pracovníkům okresní hygienické stanice i okresní veterinární péče i řadě místních dobrovolníků," uvedl k akci na linhartovském zámku Ivo Vykopal, který byl za povodní 1997 starostou Města Albrechtic.

Slova díků směřovala také k těm, kdo ve svých rodinných archivech a videotékách našli autentické záznamy z čevence 1997. „Cenné dokumenty k dalšímu zpracování nám zapůjčili paní Gavendová, Pečivová, Byrtusová, Poláchová, Křehlíková a manželé Kubinovi," uvedl za organizátory výstavy na linhartovském zámku Karel Knappe, který sestříhal k promítání hodinový povodňový dokument.

Vytvořil ho z mnohahodinových záznamů amatérských kameramanů Jana Konopky, Oldřicha a Milana Kopečných, Vladislava Hlaváčka, Igora Kozelka a s využitím reportáže ČT 1 z 10. července 1997. Obrazový materiál provází komentář, který čte Miluše Kaletová.

U památníku povodní z roku 1997 se sešli Krnované uctít tichou vzpomínkou dva muže, Rudolfa Gibase a Jana Zahradníka, kteří před dvaceti lety přišli o život.Zdroj: DENÍK / Fidel Kuba

Slezský domov v centru Krnova v červnu 1997 a dnes, když povodně připomíná už jen sochařský památník. Kamenné kvádry připomínají změť věcí, které v Krnově nakupila povodeň, a okolní zvlněná dlažba zase evokuje rozlévající se říční koryto. foto: Deník/Fidel Kuba