Čtvrtá základní škola na Žižkově ulici v Krnově v současnosti vzdělává kolem šesti set žáků. Pro ty budoucí žáčky, kteří by povinnou školní docházku měli zahájit v příštím roce, si vedení školy připravilo akci nazvanou Škola pro předškoláky.

„Pozvali jsme si do školy předškoláky, aby se podívali na prostory školy, na budovu, seznámili se se svými budoucími učitelkami a hlavně si vyzkoušeli, jak vypadá opravdová výuka," řekla Monika Ondrová, zástupkyně ředitele pro první stupeň na čtvrté základní škole v Krnově.

Škola hrou

Setkání probíhalo ve středu 6. listopadu od dvou hodin odpoledne. Děti z různých mateřských školek byly rozděleny do tříd, ve kterých je učitelky zábavnou formou seznamovaly s tím, co je příští rok vlastně čeká. „Vše samozřejmě probíhá formou hry a na závěr dostane každý vysvědčení předškoláka, na kterém bude mít svou první jedničku za splnění zadaných úkolů v hodinách," doplnila Monika Ondrová.

Zajímali se i rodiče

Spokojeni byli i rodiče, kteří na akci přišli. Mohli se detailně seznámit s chodem školy, prohlédnout si její zázemí a kdykoliv se zeptat právě na to, co je zajímá. Učitelé ze čtvrté základní školy jim také vysvětlili, co by děti měly umět, než nastoupí do školy, či jaké pomůcky budou potřebovat.

„Jsem strašně ráda, že jsme si to mohli vyzkoušet. Vlastně jsme tady dvě hodiny fungovali jako ve škole, podívali jsme se do tělocvičny, na hudební výchovu. Jsme s přístupem školy velmi spokojeni," uvedla Vlasta Belániková, jedna ze spokojených maminek, které si přišly školu prohlédnout.

Jan Pirkl