V mateřské školce na Petrinu v Bruntále měly děti nezvyklou návštěvu. Policistka Pavla Jiroušková přišla do školky s knížkou plnou pohádek, které nebyly jen tak ledajaké. Dětem i pedagogům představila speciální Policejní pohádky, které napsal soudce Roman Pokorný a ilustrovala Šárka Nogová.

Policista Honzík a soudce Přemysl

Šestnáct příběhů učí malé předškoláky a mladší žáky o spravedlnosti a zásadách bezpečného chování.

„Publikace má přirozenou formou přispět k posílení právního vědomí dětí, upozornit na možná rizika a nasměrovat napovědět, jak se zachovat v kritických situacích ohrožení," doplnila bruntálská policistka Pavla Jiroušková.

Celou knížkou provází policista Honzík a spravedlivý soudce Přemysl. Policejní pohádky jsou určené především dětem, ale myslí i na pedagogy, které s knihou budou pracovat. Skvělou pomůckou pro ně je závěrečné ponaučení, ale také doplňující otázky, aby zjistili, zda děti příběh pochopily a jaké zásady z toho plynou.

Pohádky podle skutečných událostí

Policistka dětem přečetla první pohádku O statečném policistovi Honzíkovi, která je psána dle skutečné události. Příběh vypráví o tom, jak topící dívku v rozvodněné řece zachránil frýdeckomístecký policista. Poté si s dětmi povyprávěly o tom, jak správně vypadá opravdový policista a rozebraly přečtenou pohádku.

„Téma policie je pro děti vždycky zajímavé a knížce policejních pohádek budeme věnovat velkou pozornost. Líbí se mi, že je na konci příběhů ponaučení. Jsem ráda, že paní policistka přišla zrovna k nám na Petrin.

Všem školkám bych tuto knížku rozhodně doporučila. Je to atraktivní hlavně pro děti, které si odmalička přejí být právě policisty nebo hasiči," chválila publikaci Milena Boronkajová, vedoucí učitelka odloučeného pracoviště Mateřské školy Bruntál na Petrinu.

Pro školy je kniha zdarma

Knížku Policejní pohádky policistka nechala pedagogům ve školce a dětem věnovala i spoustu krásných omalovánek s pastelkami.

Policejní knížka příběhů je svého druhu ojedinělá a vznikla za podpory Moravskoslezského kraje. Příjemnou zprávou je, že policisté tuto knížku poskytují školkám a školám zcela zdarma.

„Knihu nelze koupit, zájemci z řad škol a školek okresu Bruntál si ji mohou zdarma vyzvednout na pracovišti skupiny tisku a prevence v Bruntále, na ulici Partyzánská po domluvě na telefonním čísle 974 731 207 nebo elektronicky na krpt.pis.br@pcr.cz," dodala bruntálská policistka Pavla Jiroušková.