Možnosti rozvoje podnikání, přilákání silného investora a tím zvýšení šance místních lidí na nalezení práce. To byly hlavní body zasedání Komise Integrovaného plánu rozvoje města Rady města Bruntálu. Ta zasedala v pondělí v bruntálské radnici.

K jednání se přidali také zástupce vedoucího odboru regionálního rozvoje a cestovního ruchu krajského úřadu a ředitelka Agentury pro regionální rozvoj.

Najít práci, to je u nás problém

„Hlavní téma je dnes rozvoj podnikání a vybudování průmyslových ploch pro zajištění větší zaměstnanosti a pro získání investorů do Bruntálu," řekl během zasedání předseda komise při bruntálské radě Luděk Šarman. Následně nastínil starosta Bruntálu Petr Rys možnosti, kde by se případní investoři mohli usídlit.

„Kraj nekončí u Opavy. Část investic je třeba provést rovněž na území našeho okresu," prohlásil Petr Rys.

Pro získání investorů se spojily okresy Bruntál a Karviná. Obě tyto oblasti jsou postiženy nejvyšší nezaměstnaností v České republice. „Naše město s osmisetletou historií se potýká s nejvyšší nezaměstnaností, to je fakt. K 30. dubnu to je zhruba 1640 nezaměstnaných," sdělil starosta Bruntálu Rys s tím, že podobná situace sužuje i okolní města a obce.

Dodal, že bez pomoci kraje a státu se situace nebude dobře vyvíjet ani do budoucna.

Možnosti nabízí průmyslové plochy

V Bruntále existuje několik průmyslových podnikatelských ploch. Některé jsou v majetku města, jiné jsou privátních subjektů. Existuje desetihektarová plocha, kterou vlastní místní společnost v severní zóně města. Ve východní části města je možné využít přes pět hektarů půdy pro rozvoj podnikání.

V této lokalitě vlastní přes dva hektary půdy také město. Na Třídě Práce je dalších pět hektarů plochy, patřících soukromému subjektu.

Další rozvoj je možný v západní lokalitě, kde existuje dvanáct hektarů zatím nezasíťovaných ploch. Radnice už požádala o dotace na zasíťování. „Samozřejmě jsou ve městě též menší plochy určené k drobnější výrobě," doplnil starosta.

Přes všechny tyto skutečnosti je předseda městské komise Luděk Šarman k rozvoji podnikání v Bruntále skeptický. „Sám jsem dvacet hektarů čtyřmi investory obsazoval čtrnáct let," uvedl ze své zkušenosti podnikatele Šarman.

Plochy podle jeho mínění dnes nejsou připraveny pro příchod zajímavého investora. „O investory je velký boj. Proto jsme pozvali zástupce kraje a agentury, abychom se dozvěděli, jaké máme možnosti," konstatoval předseda Šarman.

Mladí odcházejí

Město Bruntál samo má omezené finanční prostředky pro nastartování výroby. Nevyřešené jsou podle Šarmana také církevní restituce. Problém vidí též v oblasti dopravní dostupnosti. Od nezaměstnanosti a nízké kupní síly se odvíjí prakticky veškeré problémy, které zde jsou. A to včetně odlivu mladé generace.

„Peníze vám nevezu. Rozvoj není z mého pohledu jen o příchodu investorů do průmyslových zón, ale o rozvoji podnikání v regionu jako takovém," reagovala na vyjádření bruntálských představitelů ředitelka Agentury pro regionální rozvoj Petra Chovanioková.

Připomněla, že v červnu proběhne v Ostravě konference, která má za cíl pozitivně informovat o investičním prostředí v Moravskoslezském kraji.

„Pozitivní příklady táhnou, a právě takové chceme na konferenci představit. Na ty investoři slyší. Když slyší někoho hořekovat, spíše je to demotivuje a jdou do jiného regionu. Půjdou tady jen proto, že je tady dobře, a že tady vydělají peníze," dodala Petra Chovanioková.

Je jasné, že jedno zasedání v Bruntále kritickou situaci v oblasti nezaměstnanosti nevyřeší, ale nastínilo možnosti, kudy se mohou představitelé města ubírat do budoucna.