Dozorčí rada Krnovských vodovodů a kanalizací (KVaK) odvolala všechny tři jednatele této městské společnosti. Zdůvodnila to tím, že pro malou společnost jsou tři jednatelé zbytečně moc a postačí jeden. U mnoha Krnovanů to vyvolalo obavy, protože KVaK už od svého vzniku v roce 1994 vždy tři jednatele. Proto vznikla Petice za vodu.

„Také vás šokovalo bezprecedentní a neprofesionální rozhodnutí valné hromady KVaKu, dozorčí rady a rady města?" obrátil se na občany Krnova petiční výbor ve složení Jaromír Vinkler, Vladimír Šigut a Ladislav Sekanina, který je zastupitel za KSČM.

Signatáři žádají odvolání Horáčka

„Požadujeme okamžité odvolání předsedy dozorčí rady KVaK," zní hlavní požadavek signatářů petice.

Předsedou dozorčí rady KVaKu je podnikatel Jakub Horáček, který je veřejnosti známý hlavně jako bývalý asistent a poradce Jaroslava Palase. A právě Jaroslav Palas na iniciativu za odvolání Horáčka zareagoval nečekaným způsobem. Osobně navštívil trafiku v Revoluční ulici, která sloužila pro sběr podpisů, a zabavil tam Petici za vodu a údajně i podpisové archy se jmény signatářů.

Sekanina a Palas se znají z VUML

Trafíka U fajfky patří Ladislavu Sekaninovi, který se s Jaroslavem Palasem dobře zná už řadu let.

„Přišel ve čtvrtek kolem půl páté večer. Začal povykovat, co to má znamenat, ať mu to vysvětlím," popisuje setkání se „starým známým" člen petičního výboru, zastupitel a trafikant Ladislav Sekanina, který si s Jaroslavem Palasem tyká. „Známe se, kdysi jsme spolu studovali Vysoké učení marxismu leninismu VUML," vysvětlil Ladislav Sekanina svůj vztah k senátorovi a bývalému spolustraníkovi.

Fáma o privatizaci

Sekanina Palasovi vysvětlil obsah petice. Při tom se ale nečekaně musel bránit nařčení, že se podílí na šíření fámy, podle které Palas chce privatizovat KVaK.

„Obvinil mě, že troubíme lidem, že Palas chce skoupit krnovské vodárny," upřesnil Sekanina. Nic takového ale obsahem petice není, ta požaduje pouze odvolání předsedy dozorčí rady Jakuba Horáčka. Petice dále vyzývá k přijetí politické zodpovědnosti těch, kteří stojí za odvoláním jednatelů KVaK. O privatizaci ani o Palasovi se nezmiňuje.

Fáma o možné privatizaci KVaK skutečně koluje Krnovem, ale nezávisle na petici. Dokonce i vedení krnovské radnice ji včera muselo dementovat.

„Odvolání jednatelů společnosti Krnovské vodovody a kanalizace, ke kterému došlo před koncem loňského roku, vyvolalo mezi občany Krnova řadu dohadů a městem se šíří fáma o chystající se privatizaci společnosti a prudkém zdražování vody. Vedení města občany ubezpečuje, že nic z toho není pravda," stojí v tiskové zprávě, kterou včera vydala krnovská radnice.

Nabídl Palasovi petici k podpisu

„Senátorovi jsem vše vysvětlil a ujistil ho, že nic takového nešíříme. Pokud se někde tyto informace objevily, pak nejspíš proto, že si lidé osobu předsedy představenstva KVaK Horáčka s panem Palasem nějak spojili. Protože jsem se domníval, že má v této věci jako senátor zastupovat zájmy krnovských občanů, vyzval jsem ho, aby petici také podepsal," popsal Sekanina další průběh setkání s Palasem. Senátor byl podle něj stále značně rozzlobený.

Senátor prý odnesl petici bez svolení

„Řekl mi, že půjde na policii a pak odešel. Za půl hodiny se ale vrátil a řekl, ať mu petici vydám. To jsem udělat nemohl, protože je majetkem petičního výboru. Senátor mi vzal text petice a složku s několika podepsanými petičními archy a odešel," popsal závěrečný incident Sekanina.

U obou výstupů byli v trafice kromě Sekaniny a Palase také svědci, jejichž jména jsou známá. Ladislav Sekanina po poradě s právníkem nahlásil zabavení petice na policii jako krádež.

„Mohu potvrdit, že jsme v pátek v dopoledních hodinách přijali oznámení o odcizení petičních archů, prozatím to řešíme jako přestupkové jednání neznámého pachatele," uvedla policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

Redakce Deníku mailem i prostřednictvím senátorského asistenta požádala Jaroslava Palase o stanovisko k incidentu v trafice, ale během včerejšího dne nereagoval. Pro jiná média Palas uvedl, že si odnesl pouze text petice, aby si ho mohl později v klidu prostudovat a ověřit si, zda Sekanina její obsah interpretuje správně.

Palas současně odmítl Sekaninovo tvrzení, že spolu s textem Petice za vodu odnesl z trafiky také několik podpisových archů se jmény signatářů. Ke včerejšímu dni podepsalo Petici za vodu a za odvolání Jakuba Horáčka kolem 800 signatářů. Další podpisy rychle přibývají.

Fidel Kuba, Gabriela Mathiasová