Po svém vítězství v podzimních senátních volbách pak na svých internetových stránkách poděkoval příznivcům: „O to víc si vážím toho, že jste hlas hodili právě mně a rozhodli se tak pro zlepšení dostupnosti zdravotní péče a zajištění vyšší kvality života v kraji."

Je na čase senátoru Václavcovi jeho slib připomenout. A možná by měl začít u zubařů, kterých je zde nedostatek. Najít totiž zubního lékaře, který by přijal nového pacienta, je tu nemožné.

Česká stomatologická komora má na svých internetových stránkách seznam lékařů, kteří registrují nové pacienty. Z okresu Bruntál tam není žádný, nejbližší je jediná lékařka v Opavě. Pokud chce člověk najít zubaře na Bruntálsku, má smůlu, všichni mají plno a nové pacienty nepřijímají.

Nanejvýš poradí: Zkuste Opavu, Olomouc.

Dostupnost zdravotní péče definována nařízením vlády 307/2012 o místní a časové dostupnosti. „Z této legislativní normy, která je pro všechny zdravotní pojišťovny závazná, vyplývá, že péči ambulantního stomatologa musí pojišťovny svým klientům zajistit v dojezdové vzdálenosti do 35 minut osobním vozem.

Jinými slovy – síť smluvních ambulancí stomatologa musí být tak hustá, aby k nim nikdo neměl dál než zhruba 30 km," konstatoval mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý.

Podle něj VZP dostupnost zdravotní péče na Bruntálsku plně zajišťuje. Zubní lékaři mohou odmítnout nové pacienty, pokud už mají plný stav, a mohou také z různých důvodů ukončit péči o stávající pacienty.

Co má tedy člověk dělat, pokud nechce dojíždět až někam do Olomouce? Zkusit zajít na pobočku své zdravotní pojišťovny, kde by mu měli poradit.

V Bruntále je zoufalý nedostatek zubních lékařů

Nové pacienty nepřijímáme. Cedulky s tímto obsahem visí na dveřích v podstatě všech zubních ordinací v Bruntále.

„Obcházím zubaře už dlouho, ráda bych se někde zapsala, ale nikde mě nechtějí vzít. Sestry jsou sice slušné a omlouvají se, ale to mi nepomůže. Většinou mi radí, abych to zkusila v některém okolním městě nebo si stěžovala na České stomatologické komoře.

Já ale přece ve svých jedenasedmdesáti letech nebudu jezdit k zubaři do Opavy nebo do Olomouce. Stěžovat si někde nemá význam. Je to postavené na hlavu," trpce si postěžovala seniorka Magdalena.

Nedostatek zubních lékařů je v celé České republice, v Bruntále se ale tento všeobecný problém v poslední době nebývale vyhrotil. Po odchodu jednoho z místních zubních lékařů do důchodu zůstaly desítky lidí, potenciálních pacientů, bez zajištěné stomatologické péče.

„Já jsem bezradná a opravdu nevím, co mám dělat. Přišla jsem na preventivní prohlídku a zůstala jsem jako opařená. Řekli mi, že mě nemohou vzít a ať to zkusím jinde. Zkoušela jsem to, ale dopadlo to zatím všude stejně," vylíčila svou anabázi po zubních ordinacích pacientka Helena, která také nechtěla prozradit své příjmení.

Situace je doslova kritická. Městský úřad se sice snaží pomoci, jeho možnosti jsou ale velmi omezené. „Město s tím nemůže nic dělat, je to systémový problém, který se týká prakticky všech regionů v republice.

Starosta Petr Rys se už obrátil i na Českou stomatologickou komoru s prosbou o pomoc, na základě čehož vyšla v Časopise ČSK výzva k příchodu stomatologů do Bruntálu," sdělil mluvčí bruntálské radnice Jiří Ondrášek. Odezva však byla nulová, žádný zubní lékař o nástup v Bruntále neprojevil zájem. „Ukazuje se, že je nezbytné alespoň v těchto aktivitách pokračovat," dodal mluvčí Ondrášek.

Vyřešit zoufalou situace se snaží podle svých možností i Moravskoslezský kraj.

Na obsazení volných obvodů vypsal dotace až ve výši 150 tisíc korun pro lékaře nebo studenty posledních ročníků stomatologických fakult s podmínkou závazku poskytování služeb nejméně tři roky při minimálním úvazku 0,8.

Ilustrační foto.Zdroj: Shutterstock

Krajskou dotací podpoří mladou stomatoložku

Krajští radní rozhodli, že individuální dotací ve výši 150 tisíc korun podpoří mladou zubní lékařku Olgu Žitníkovou, která poskytuje své služby pacientům na Krnovsku.

V celém okrese Bruntál je dlouhodobě patrný nedostatek zubařů. Díky krajské dotaci bude moci dentistka Olga Žitníková, která se věnuje pacientům na Krnovsku, uhradit uznatelné náklady za spotřebu elektrické energie, plynu, vodného a stočného i nájem ordinace Finance může využít také na náklady spojené s vybavením čekárny.

Vrbenští zubaři pacienty neberou

Proč je Moravskoslezský kraj štědrý právě k mladým stomatologům? Podle statistik má v okrese Bruntál už řada pacientů problém najít svého zubaře, proto kraj připravuje různé motivační programy pro studenty a čerstvé absolventy lékařských fakult.

Problém s hledáním stomatologa hlásí pacienti z Vrbenska, Rýmařovska, Osoblažska i z dalších částí okresu. „Ve Vrbně jsou ještě dva zubaři, ale další pacienty už neberou, protože mají plný stav. Ani v okolních městech už žádný zubař či zubařka nebere nové pacienty. Nevíme, kam máme jít.

Na dotaz, kdo nás ošetří, nám bylo sděleno, že musíme jít na zubní pohotovost a to do Olomouce," postěžovala si Lenka Rybárová z Vrbna pod Pradědem.

Chybí náhrada za důchodce

Ze statistik vyplývá, na Bruntálsku ordinuje kolem sedmdesáti procent stomatologů ve věkové kategorii nad padesát let. Pokud se nepodaří končícím stomatologům v důchodovém věku plynule předat svou ordinaci jinému lékaři, bude kartotéka jejich bývalých pacientů z neobsazeného obvodu předána na Krajský úřad v Ostravě.

Celkem se může jednat o víc než osm tisíc pacientů z okrese Bruntál. Například v případě vrbenské ordinace umístěné v objektu základní školy se jednalo asi o 2400 pacientů, z toho přes 800 dětí a mladistvých.

Moravskoslezský kraj na návrh náměstka pro zdravotnictví Jiřího Martínka začal připravovat různé formy pobídek, které mají zvýšit zájem mladých zubních lékařů a hlavně studentů pátého ročníku stomatologických fakult o tento region. Patří k nim i nabídka individuální dotace až 150 tisíc korun, aby je motivovala obsadit volné obvody.

Podmínkou je závazek poskytování služeb minimálně na tři roky.

Problém je také u praktických lékařů

Stomatologové ale ve své profesi vidí hlavní problém úplně jinde: v příliš nízkých úhradách za výkony ze strany zdravotních pojišťoven. Zahájili kampaň, během které chtějí veřejnost, politiky i pojišťovny upozorňovat na nedostatečné financování stomatologické péče.

Žádají především navýšení úhrad za výkony, které jsou evidentně podhodnocené.

Kromě stomatologů získalo krajskou dotaci také šest praktických lékařů, kteří ji využijí na specializační vzdělávání. Kraj celkově poskytl těmto mladým lékařům 273 tisíc korun na vzdělávání, protože podle statistik už také nadpoloviční většina praktických lékařů překročila věkovou hranici 55 let, což může časem znamenat stejně vážný problém v péči o pacienty, jaký dnes nastal ve stomatologii.

Dalibor Otáhal, Ladislav Olejníček