VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vítězila gulášová klasika

Už po desáté se milovníci pravého nefalšovaného kotlíkového guláše sešli v areálu obecního rybníka ve Světlé Hoře. Sdružení Světelská Pohoda ve spolupráci s obcí tady pořádala 9. ročník soutěže O cenu děda Praděda ve vaření kotlíkového guláše. Nejedná se o překlep, první zkušební nultý ročník pořadatelé do celkového počtu nezapočítávají.

5.6.2017
SDÍLEJ:

Už podesáté se milovníci pravého nefalšovaného kotlíkového guláše sešli v areálu obecního rybníka ve Světlé Hoře.Foto: Ladislav Olejníček

Letos se do soutěže zapojilo dvanáct týmů ze širokého okolí, několika týmy bylo zastoupené třeba město Bruntál, Většina týmu se soutěže účastní opakovaně, ale nechybělo také několik nováčků.

Světlohorská gulášová soutěž získala své pevné místo na regionální kulinářské scéně, pořadatelé se proto snaží její úroveň pomalu ale neustále zvyšovat. „Myslím si, že se nemáme za co stydět, podle počtu návštěvníků mohu soudit, že je naše soutěž u lidí oblíbená a my se snažíme ji stále zlepšovat.

Letos je to ještě umocněno tím, že se koná v roce, kdy naše obec slaví 750. výročí svého založení," řekl Leoš Sekanina ze Světelské Pohody. „Já pokládám za nejdůležitější, že se lidé setkají a pobaví. No a ochutnat dobrý guláš, zjistit, co pro nás letos mistři kuchaři připravili, také není k zahození," doplnil starosta Světlé Hory Václav Vojtíšek.

Kvalitu uvařených kotlíkových gulášů hodnotí odborná porota, v divácké soutěži pak mohou svému favoritovi dát hlas všichni, kdo mají zájem. Důležitou součástí celkového hodnocení pak je ústroj, vystupování a případně i doprovodný kulturní program soutěžících týmů.

No a jaké guláše letos převažovaly? Po několika letech experimentů třeba s guláši z ryb, žabích stehýnek a podobně, se letos naprostá většina soutěžících týmů pokorně vrátila ke klasickému guláši z hovězího krku. Základní suroviny tedy mají všichni v podstatě stejné. To, co guláši dodává punc kvality, je tajemstvím šéfkuchařů.

Ladislav Olejníček

Autor: Redakce

5.6.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Myslivci v Razové připravili pochutnání na jídlech se zvěřiny.
8

OBRAZEM: Zvěřinové hody v Razové

Sečení borůvčí ve Velkém Kotli a na Petrových kamenech v Jeseníkách
8

Borůvky u Pradědu mizí pod křovinořezy

Děti narozené v krnovské nemocnici

Vážení čtenáři a rodiče, díky vstřícnosti krnovské nemocnice vám přinášíme pravidelně každý týden na našich stránkách fotografie nejmladších obyvatel regionu.

Dobré srdce Krnova: hudba, rampa i parkourové hřiště

V sobotu se na krnovském náměstí odehraje zábavné odpoledne Dobré srdce Krnova. Program začíná v 15 hodin koncertem a autogramiádou Johnyho Machette a Ezyho a ukončí ho kolem 22 hodin koncert Janka Ledeckého.  

Krnovští fanoušci vojenské historie se předvedou na bojišti se svým kanónem

Krnovský Klub vojenské historie KVH Maxim oblékne uniformy Wehrmachtu a se svým kanonem vyrazí do bitvy. U Králík dnes začíná akce Cihelna, která nás vrátí k válečným událostem v roce 1945.

Renesanční zámek v Branticích je na prodej

V těchto dnech se v nabídce realitní kanceláře objevila nabídka renesančního zámku ze 16. století v Branticích. Reprezentativní objekt s 31 místnostmi po částečné rekonstrukci je k mání za 16 milionů korun.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení