Dvousetmetrovou trať a 218 schodů s převýšením 55 metrů zaběhl nejrychleji David Foller, jenž si pro vítězství musel doslova doskočit.

„Velké finále mezi muži bylo opravdu dramatické. Finalisté do cíle dobíhali na stejné úrovni. Byly tam nějaké zakopnutí a vítězný David Foller cíl proťal tak, že ho proskočil rybičkou,“ komentoval jeden z hlavních organizátorů Cvilínských schodů Jiří Žaloudík, který tento podnik pořádal společně s Miroslavem Kozelským pod záštitou Klubu orientačních sportů Krnov.

Krnovský závod je specifický v tom, že běžci spolu měří síly hned několikrát, navíc pod otevřeným nebem. Po kvalifikacích se přešlo k vyřazovacím bojům, které vyvrcholily finále. „Počasí sice bylo chladné a deštivé, ale účastníků a diváků bylo opravdu dost. Jenom dospělých se na start postavilo okolo stovky. Dětí pak bylo třicet.

S premiérovým ročníkem jsme velmi spokojeni a příští rok se tento podnik rozhodně uskuteční znova. Chceme z toho udělat tradici a největší sportovní akci, která se během roku v Krnově koná. Lidé podél trati fandili. Celkově zde vládla taková přátelská, rodinná atmosféra. Všichni si to pochvalovali,“ pokračoval Jiří Žaloudík.

Přítomen byl také slavný český běžec na lyžích a medailista z olympiády ve Vancouveru Jiří Magál. Ten se ale nakonec na trati neobjevil. Jeho účast byla podmíněna dostatečným množstvím lidí, kteří by se přihlásili k odběru kostní dřeně. Limit čtyřiceti registrací se ale nakonec nenaplnil.

„Jiří Magál byl na závodě, poskytl rozhovor moderátorce a podpořil nás svou účastí. Předával ceny a komukoliv byl k dispozici, pokud si s ním chtěl například popovídat. I když pracovníci pražského IKEMu k nám nakonec nedorazili, zkontaktovali jsme je a domluvili se na tom, že ti, kteří se registrovali, pošlou vzorek slin, podle něhož se posoudí, zda jsou vhodnými dárci a pak případně darují kostní dřeň,“ uzavřel jeden z hlavních pořadatelů Cvilínských schodů.

Magál dnes dává přednost rodině a škole před sportem  

Krnovští schodaři se říká běžcům, kteří chodí trénovat na cvilínské schody. Rozhodli se letos poprvé uspořádat závod ve své oblíbené disciplíně a získali pro tuto myšlenku i olympionika Jirku Magála, který jejich akci podporuje.Zdroj: Deník / Kuba František

Běžecký závod Cvilínské schody přišel podpořit slavný český běžec na lyžích a medailista z olympiády ve Vancouveru Jiří Magál, který pochází z Krnova.  Neobjevil se na trati mezi běžci, ale vzdal hold všem, kteří si na tak náročný závod troufli. Přiznal, že krátký běh do schodů není jeho silná disciplína.

„Upozorňuji, že už tři roky netrénuju. V době, když jsem aktivně závodil, tak bych jen velmi těžce dával cvilínské schody pod minutu. Běžel jsem to na čas jen jednou, v červenci, když jsme na schodech dělali fotky. Tehdy to bylo asi za minutu dvacet,“ prozradil Jiří Magál svým fanouškům.

Vzhledem k tomu, že Jiří Magál studuje technickou univerzitu v Liberci obor nanomateriály a založil rodinu, vstoupily do jeho života důležitější věci než sport.

„Ono se to nezdá, ale cvilínské schody jsou opravdu těžký výběh. Já jsem na ty krátké běhy nikdy moc nebyl. Víc mi vyhovovalo, když závod trval tak hodinu, takže dnes by to asi pro mě bylo trápení. Uvidíme příští rok, ale nic neslibuji. Možná se do té doby zase začnu víc hýbat, tak snad bych si to zkusil. Teď ale na sport není čas,“ uvedl Jiří Magál v rozhovoru s moderátorkou Veronikou Kozlíkovou