Přednáška Radka Pavlačky ze společnosti Zahrada Olomouc bude zaměřena na význam zeleně při utváření veřejných prostranství. Představí zde studii obnovy Smetanových sadů v Krnově.

Téma zeleň a veřejná prostranství již otevřel na přednášce 12. února architekt Jaroslav Haluza. Ten například objasnil její vliv na zadržování dešťových vod nebo kvalitu ovzduší ve městě, ale Radek Pavlačka se bude zeleni věnovat ještě podrobněji.

Odborník na zahradní architekturu a krajinářství probere řadu otázek, které se zelení na veřejných prostranstvích souvisejí. Byla zeleň nedílnou součástí veřejného prostranství také v historii? Čím jsou specifická veřejná prostranství, v nichž zeleň hraje hlavní roli? Dá se doplnění zeleně na veřejná prostranství města přirovnat k rostlinám v obývacím pokoji? Platí také u zeleně, že méně je někdy více?

Přednášející na fotografiích ukáže nepovedené i vydařené příklady a vysvětlí, na co by se měl architekt soustředit při vybavování interiéru města zelení. Nejdřív si samozřejmě musí zodpovědět, jaké funkce má zeleň konkrétnímu veřejnému prostranství plnit. V druhé části přednášky představí Radek Pavlačka studii obnovy Smetanových sadů, kterou zpracovala společnost Zahrada Olomouc.

Na fotografiích a fotomontážích ukáže, jak by měl park, který zčásti obklopuje historické jádro města, vypadat za několik let. Závěrečné shrnutí třídílného cyklu provede na konci přednášky Iveta Laštůvková z odboru regionálního rozvoje, z oddělení územního plánování.

Cyklus přednášek, který pořádá oddělení územního plánování odboru regionálního rozvoje Městského úřadu v Krnově ve spolupráci s Městskou knihovnou Krnov a Místní agendou 21 Krnov, je součástí kampaně Krnov – město stromů.