„Koncem roku 1960 se v Bruntále mohutně bouralo. To platilo i pro Laušmanovu, později Revoluční ulici," řekl bruntálský kronikář a historik Josef Cepek. Zajímavý byl i osud Laušmanův, po němž se ulice dříve jmenovala.

Bohumil Laušman býval sociálně demokratickým politikem, který působil jako poslanec v československém parlamentu. Později emigroval, a z rakouského exilu ho komunisté unesli zpět do někdejšího Československa, kde jej uvěznili, a kde i zemřel. Proto museli i v Bruntále ulici nesoucí jeho jméno přejmenovat na Revoluční.

Další snímek vznikl nad železniční tratí, a zobrazuje Květnou ulici, dnešní sídliště Květná, ještě bez základní školy v Okružní ulici. A také ulici Partyzánskou, v níž dnes stojí okresní soud a ředitelství policie. Předtím tam stála budova zvláštní školy. Další dva snímky jsou z Uhlířského vrchu, ukazují město ještě s komíny tehdejších fabrik.

„Mnoho tehdejších staveb už pozorovatel ve městě nenajde. Orientovat se lze na fotografiích podle církevních staveb a bruntálského zámku," dodal kronikář Cepek.

Revoluční ulice v Bruntále okolo roku 1960. Před budovou obchodní akademie ještě nestál bytový dům, stará zástavba šla později k zemi.

Revoluční ulice v Bruntále okolo roku 1960. Před budovou obchodní akademie ještě nestál bytový dům, stará zástavba šla později k zemi.

.

Pohled na Bruntál z Uhlířského vrchu ze šedesátých let minulého století.

.

Nad železniční tratí nasnímal bruntálský fotograf Stanislav Novák dřívější podobu Květné a Partyzánské ulice. Dnes jsou tam panelové domy i budova soudu.

.

Komíny bruntálských fabrik jsou už většinou minulostí. Uprostřed vpravo je vidět silo a vlevo budova Petrinu. Snímky: Archiv Josefa Cepka