Už na podzim je malí přírodovědci za pomoci dospělých vyrobili na akci nazvané Noc pro netopýry. Sešlo se na ní tehdy přes devadesát účastníků všech věkových skupin

Zoolog Jiří Tošenovský z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého Olomouc jim tehdy připravil přednášku a pod jeho vedením pak sestavili dřevěné netopýří budky.

S olomouckou přírodovědnou fakultou kroužek mladých přírodovědců z Břidličné spolupracuje dlouhodobě. Minulé pondělí proto opět zoolog Tošenovský dorazil do Břidličné, aby dětem pomohl s rozmístěním budek pomoci. Proto bylo možné potkat v tento den v parčících města Břidličná skupinu mladých přírodovědců, jak vyzbrojeni speciálním žebříkem, prohlíží koruny stromů.

„Ono umístit dobře netopýrovník a přichytit ho tak, aby se netopýrům zalíbil, není nic jednoduchého. Velmi důležitou součástí úpravy, je potření „naparfémování" vnitřního prostoru budky, roztokem z netopýřího trusu. Věřte, že to byla pořádná fuška budky označit a očíslovat, naparfémovat, vyhledat vhodný strom, vylézt do koruny a budku upevnit," popsala práci vedoucí kroužku Květa Děrdová.

Avšak počasí bylo přívětivé, zoolog Tošenovský trpělivý a malí přírodovědci snaživí, takže se vše podařilo a deset budek je zavěšených. Malí přírodovědci si je zakreslí do mapy a průběžně je budou kontrolovat.

„Konec konců jeden netopýrovník už svého obyvatele má. Je jím zachráněný netopýr pestrý, kterého našla náhodně naše paní uklízečka a přinesla ho do kroužku. Tak se dostal postupně až na záchranou stanici pro živočichy a k odborným rukám Mgr. Tošenovského, který se o něj celou zimu staral, a nyní ho přivezl zpět," dodala Květa Děrdová.