Krajská pobočka pozemkového úřadu pro Moravskoslezský kraj se loni v prosinci rozhodla vydat tři pozemky v Miloticích nad Opavou a v Jelení u Bruntálu původnímu majiteli, kterým byl Řád německých rytířů. Konkrétně měly být pozemky vráceny ženské větvi Německého řádu, Československé provincii Milosrdných sester Panny Marie Jeruzalémské. Jednalo se o drobné pozemky o rozloze necelého půl hektaru.

Krajský pozemkový úřad podobným způsobem vydal také rozhodnutí, podle kterého byly pozemky vráceny řádu Maltézských rytířů také v našem regionu. Toto rozhodnutí se týká i desítek pozemků v Hlince a v Dívčím Hradě na Osoblažsku.

Ještě nedávno to pro restituční nároky Maltézských a Německých rytířů vypadalo slibně, ale dnes už je zase všechno jinak.

Úřad: chceme mít úplnou jistotu

Nyní Státní pozemkový úřad SPÚ jménem České republiky letos v únoru napadl žalobou rozhodnutí vlastní krajské pobočky.

„Žalobu proti rozhodnutí Krajského pozemkového úřadu pro Moravskoslezský kraj podáváme z důvodu zaručení naprosté jistoty, že jsme v maximálně možné míře ochránili majetkové zájmy státu. Nezávislý soud posoudí, zda argumenty pro vydání majetku byly dostatečně silné zejména v otázce nástupnictví řádu a posouzení vzniku majetkové křivdy vzhledem k rozhodnému období stanovenému v zákoně," vysvětlila postup v případě Německého řádu ústřední ředitelka SPÚ Svatava Maradová s tím, že do pravomocného rozhodnutí soudu její úřad není oprávněn v této věci poskytovat žádné bližší informace.

Nejen Německý řád, ale také Maltézští rytíři se z kladně vyřízených restitučních nároků radovali předčasně.

Také Maltézští rytíři mají smůlu

„Státní pozemkový úřad rozhodl o vydání části nemovitostí nárokovaných v rámci majetkového vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi Českým velkopřevorstvím Suverénního řádu Maltézských rytířů.

Krajský pozemkový úřad pro Moravskoslezský kraj jako příslušný správní orgán vydal rozhodnutí na 17 pozemků o celkové výměře přibližně 30 hektarů v katastrálním území Hlinka," informovala přesně před rokem v březnu 2015 mluvčí Státního pozemkového úřadu SPÚ Monika Machtová o vydání pozemků v Hlince Maltézským rytířům. Další pozemky jim byly vráceny u Dívčího Hradu.

Dnes už je zase všechno jinak. SPÚ všechna rozhodnutí o vydání majetku Maltézským rytířům zase zrušil.

Na počátku stála kauza Březiněves

SPÚ zrušení svých vlastních rozhodnutí zdůvodnil tím, že si ještě hodlá počkat na rozhodnutí soudu, které se týká sporného případu vydání pozemku v Praze Březiněvsi Maltézským rytířům. Hlavní město Praha kritizuje, že nedostalo možnost účastnit se řízení o vydání pozemků v Březiněvsi a současně tvrdí, že řádu, který o pozemky žádá, chybí právní kontinuita. Případ se dostal až k soudu.

„Nechceme tímto krokem zpochybňovat rozhodnutí svých poboček, které o vydání rozhodly. SPÚ tak činí proto, že čekáním na výsledek soudu by uplynula lhůta pro případné přezkumné řízení," vysvětlila tento krok mluvčí SPÚ Monika Machtová.

Řád podal odvolání

Takový postup SPÚ naštval Maltézské rytíře, protože o vydání majetku se rozhodovalo už před mnoha měsíci a pozemky už má řád dokonce zapsané v katastru jako vlastník. Kvůli aktuálnímu rozhodnutí SPÚ má řád pozastavené právo nakládat se svým majetkem.

Řád maltézských rytířů podal na ministerstvo zemědělství odvolání proti rozhodnutí SPÚ, který zrušil rozhodnutí svých krajských poboček celkem v 54 případech. „Tímto krokem naprosto protiprávně zrušil veškerá dřívější rozhodnutí svých krajských poboček, která se týkala vydávání majetku Maltézským rytířům. Ve všech 54 případech se odvoláváme," konstatoval Johannes Lobkowicz, kancléř Českého velkopřevorství.

Jde jen o alibismus úřadu?

Právníci Řádu maltézských rytířů jsou přesvědčeni, že SPÚ vydal své rozhodnutí z alibistických důvodů, aby se zbavil zodpovědnosti a přesunul ji na nezávislý soud.

„Z jednotlivých kroků ústředí SPÚ je zřejmé, že celá formální konstrukce rušení rozhodnutí krajských pozemkových úřadů byla dopředu účelově připravena," doplnila advokátka rytířů Alena Štumpfová s tím, že postup ústředí SPÚ vrhá špatné světlo i na krajské pozemkové úřady a znevažuje tak jejich dosavadní práci.

„V případě, že by totiž SPÚ v tomto případě podával žaloby podle občanského soudního řádu, byl by povinen Řádu maltézských rytířů po prohraných soudních sporech uhradit značné částky na nákladech řízení, čehož si je vzhledem ke své naprosto chabé argumentaci moc dobře vědom," uzavřel Lobkowicz.