V dnešní době, kdy jsou školské rozpočty velmi napnuté a školy musí pečlivě zvažovat výdej doslova každé koruny, je taková pomoc mimořádně vítaná.

„Když už máme na hromádce nějaké peníze, tak řešíme v první řadě věci bezprostředně související se vzděláváním, to znamená, že investujeme do knížek, do nábytku a podobně, no a tohle jsou peníze, které jsou úplně navíc a pomůžou nám pokročit zase dál v jednom bodě programu, který je pro naši školu typický," sdělila ředitelka bruntálské školy Marcela Žáková.

Základní škola Jesenická už několik let integruje děti s autismem a s poruchou autistického spektra s dětmi bez handicapu. Právě z tohoto důvodu v prostorách školní družiny budují společný prostor atrium, které by bylo vhodné jak pro děti s handicapem, tak pro děti ostatní, které v něm tráví spoustu času. Tímto způsobem zde dochází k integraci v praxi, setkávají se zde děti, které by jinak měly jenom malou možnost setkat se.

„Myslím si, že dneska jsme peníze věnovali velmi dobře. Mám z toho velkou radost a věřím, že peníze pomohou a budou dobře využity," svěřil se Tomáš Talaš, člen správní rady Nadace Jistota.

Návrhy na udělení finanční pomoci dávají zaměstnanci Komerční banky. Správní rada nadace je posuzuje a podle možností pak jednotlivým subjektům přiděluje.

„Holky to měly připravené a já jsem byl rád, že mě s tím seznámily a že můžu aspoň něčím přispět těm dětem, co tady v téhle škole jsou a že se škola snaží integrovat děti s kombinovanými postiženími s těmi zdravými dětmi," doplnil Martin Rozprým z bruntálské pobočky Komerční banky, který se o udělení dotace zasloužil.

Ladislav Olejníček