VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na vesnici se bojí, že skončí éra domácích zabijaček

Nové Heřminovy - Jiří Matuška z Nových Heřminov je jedním z těch, kteří ještě drží tradici klasických domácích zabijaček. Zatím.

8.10.2008 1
SDÍLEJ:

Plnění střívek. Foto: DENÍK/Karel Janeček

Zabijačka znamená nejen dobře si naplnit útroby kvalitními pochutinami a povídat si s přáteli. Je to především dřina. Jak při přípravě, tak při samotné realizaci. „Práce se zabijačkou spojené obvykle trvají celé dva dny,“ potvrdila Marcela Matušková z Nových Heřminov, u jejíhož domku se zabijačka odehrála.

Činnost začíná před rozedněním. „Vstávali jsme už o půl šesté. Oblékli jsme se a hned jsem škrtl sirkou a zatopil pod kotlem,“ řekl Jiří Matuška. Pomáhal mu mladý topič Miroslav Sedláček, syn šéfa bruntálských městských hasičů. Prase bojovalo zarputile o život, když se jej snažil sprovodit ze světa řezník Jaroslav Hebnar. „Ani dnešní prase svému osudu po tuhém boji neuniklo. Dělám pořád dost zabijaček, jen vloni to bylo šestadevadesát,“ usmíval se řezník a zavelel: „Pepř, sůl, majoránku, česnek, všechno sem.“ Přísady přidával do rozemletého masa, k rohlíkům, játrům i jiným pochutinám. „Ochutnávačem je můj brácha Vlastík,“ podotkla Marcela Matušková.

Tlačenky v Nových Heřminovech věší na špagát. Docílí tím separace tuku od tlačenky. „Když jsme štangle dříve pokládali, bylo sádlo po celé délce, muselo se oškrabávat. Nyní nám zůstane jen na jednom konci válce, odřízne se a poté namaže na chleba,“ popisoval metodu Jiří Matuška, který spolu s rodinou prase na zabijačku vykrmil. Ani kousek prasete nezůstal nazmar, vše se mimo kosti zpracovalo.

Jiří Matuška se obává, že mu švagr, manželka, řezník, malý topič, Josef Zhříval a Karel Fiala pomáhali při jedné z posledních zabijaček. Že letitá venkovská tradice skončí. „Bojíme se, protože Evropská unie rozhodla, že se nebude moct už klasicky zabíjet, tak jako dosud.“ Rozhodně bude prý zabít a podomácku zpracovat maso složitější.

Jiří Matuška dříve choval i ovce: „Musel jsem je dát pryč. Dříve do tří kusů netvořily stádo, jednotlivá zvířata se nemusela nahlašovat. Dnes podle unie musíme registrovat každý kus.“ Je s tím administrativa, registrace navíc není zadarmo. „Zabíjíme jen pro radost, na výdělek určitě ne. Když nám zabijačku či chov zkomplikují, nebo dokonce zakážou, nebudeme moct pokračovat,“ krčil rameny Jiří Matuška. Při poslední zabijačce vznikla i jitrnice, „jakou svět neviděl“.

Autor: Karel Janeček

8.10.2008 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hydrolog Jan Unucka z Českého hydrometeorologického ústavu.

Hydrolog Jan Unucka: Doprava a kvalita vody je věčný problém

Křišťálová Lupa 2017

Nominujte Deník v anketě Křišťálová Lupa 2017!

Nová parkovací místa v Bruntále

Bruntál – Motoristé v Bruntále se dočkají dalších parkovacích ploch. Na některých místech ve městě by mělo do konce podzimu vzniknout až na šedesát parkovacích míst.

Dračí lodě na Hartě

Hladina a břehy přehrady Slezská Harta se opět promění na scénu se skvělou podívanou. V zátoce u Leskovce nad Moravicí proběhnou o víkendu 25. až 27. srpna závody dračích lodí. Zábava je to jak pro závodníky, tak i pro diváky.

Anděl Páně na náměstí

Na náměstí Míru v Bruntále se chystá akce Loučení s létem.

Den obce ve Staré Vsi

Obecní oslavy Staré Vsi proběhnou v sobotu 26. srpna od 14 hodin v tamním kulturním domě.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení