Vrbenská obyvatelka Jitka Stiborová se vracela před patnácti lety v pondělí 7. července z Vysočiny z oslavy příbuzného.

Tehdy ještě netušila, že Vrbensko sužují ničivé povodně, i když i na Vysočině drobně pršelo. Ne ale tolik, aby byl důvod k panice. Jen k večeru slyšela zmínku z televize, že jsou na Frýdecko-Místecku povodně.

U Mohelnice při návratu najednou spatřili rozvodněnou Moravu. „To už nás mělo varovat. Nevěděli jsme vůbec, do čeho jedeme. Čím jsme byli blíž, bylo hůř. Srdce se mi sevřelo a s tím sevřením jsem pak žila dalších čtrnáct dnů," řekl Jitka Stiborová. U Dlouhé Loučky u benzinové pumpy zaslechli zmínku o povodni v Dlouhých Stráních. Když rodina přijela před Malou Morávku, narazila už jen na zákaz vjezdu.

Asi jak prší, utrhl se tam kousek silnice, říkala si Stiborová.

Je tam Sodoma Gomora

Věděla, že byla silnice prasklá, a tak se vydala s autem přes Václavov. Poté dorazila do Bruntálu a vydala se směrem na Staré Město. Tam narazila na stopaře byl to její známý Tomáš, dokonce soused ze stejného domu ve Vrbně pod Pradědem. Tomáš varoval, že se domů nedostanou. Říkali mu: proč bychom se nedostali! Je tam prý Sodoma Gomora, varoval Tomáš.

V Andělské Hoře už stáli policisté a dál nepouštěli. Prý už popadaly stromy, silnice a mosty. Jitka Stiborová si nedovedla rozsah katastrofy představit, žádnou dosud nezažila, a tak policistům nejprve nevěřila.

„Vydali jsme se směrem na Podlesí, jak je nahoře Sokolka, teď jsme už viděli, jak se všude valí voda. Opět se mi srdce sevřelo. Do poloviny kol jsme měli vodu, báli jsme se, že se utopíme," pokračovala Stiborová.

Každý se tehdy divil, jak se lesními silnicemi do Vrbna pod Pradědem vůbec dostali. To už nešlo vyjít do Železné, ani do dalších lokalit v okolí. Voda to prostě nedovolila.

„To je něco, co bude ve mně pořád. Doma nebyla voda, chleba, nic, tak jsme začali shánět holínky a svíčky," uvedla Stiborová. Byla svědkem i té hrůzy, která se valila na sousední Karlovice.

To už třeba nestál dům, který za dva miliony zrekonstruoval jeho majitel. Prostě zmizel, voda ho pohltila. Smrděl benzin od vrbenské čerpací stanice.

Válečný bunkr smetla voda

Bruntálsko je známé především milovníkům vojenské historie jako oblast, posetá obrannými bunkry, které armáda nechala vystavět v období před druhou světovou válkou.

„Nestačila jsem věřit vlastním očím. Bunkr, co stojí v Karlovicích od války, voda normálně podemlela, posunula asi o třicet metrů dál, a převrátila na bok. Takovou to mělo sílu. Pro ty lidi, co si velkou vodu prožili, to byly všechno neskutečné zážitky," dodala Stiborová.