Cílem bylo hlavně ukázat, že fyzika, matematika a chemie nejsou jen nuda a vzorečky.

„Začalo to tím, že jsme uspořádali Den vesmíru a lidem se to moc líbilo. Poté byla možnost spolupracovat s gymnáziem ve Slaném, které provádí pokusy i v televizním pořadu Zázraky přírody, my dojíždíme k nim ukazovat pokusy na jejich Noc vědců a oni dojíždí sem na náš Den vědy, který pořádáme pro veřejnost nyní druhým rokem.

Pokusy provádějí naši studenti, kteří zde na škole docházejí do kroužků biologického, chemického a fyzikálního," uvedla profesorka bruntálského gymnázia Jarmila Lázničková, která je hlavním organizátorem Dne vědy.

Poselství akce: Věda je hra

„Hlavním účelem této akce je, že děti by se měly ke znalostem dostat i trochu jinak a pochopit, že věda je hra. A navíc, i naše děti to baví, do kroužků chodí nadšení a s vlastními nápady, takže občas ani všechny pokusy nestíháme," dodala profesorka Jarmila Lázničková.

Den vědy proběhl v pátek 13. listopadu odpoledne v budově bruntálského gymnázia a zaznamenal veliký úspěch, co se týče účasti veřejnosti. Již po necelých dvou hodinách pořadatelé zaznamenali víc než 950 návštěvníků.

„Den vědy přesně splnil má očekávání. Čekal jsem obohacení svých znalostí a toho se mi zde dostalo, navíc zábavnou formou," svěřil se Deníku jeden z hostů student Rostislav Sikora.

Sedmdesát pokusů

Letos bylo možno na počest sedmdesátého výročí vzniku bruntálského gymnázia zhlédnout sedmdesát pokusů a prezentací, na kterých studenti vysvětlovali určité jevy v přírodě, třeba proč je Měsíc při zatmění červený.

Pokusy nebo ukázky se týkaly i elektroniky, byli zde pohybliví roboti, které si lidé mohli zkusit řídit, v laboratoři chemie studenti prováděli a vysvětlovali různé chemické děje a také představovali návštěvníkům návod, jak si některé věci jednoduše vyrobit doma z úplně běžných produktů.

„Lávovou lampu si můžeš vyrobit z toho, co najdeš doma u maminky v kuchyni. Dospod sklenice nasypeš jedlou sodu a zaliješ ji olejem. Vedle si připravíš ocet obarvený potravinářským barvivem. Poté ocet naliješ do nádoby s olejem a sodou a díky reakci jedlé sody se ti vytvoří z octa barevné bublinky, které se po nějakou dobu budou pohybovat nahoru a dolů, dokud bude reakce trvat," vysvětlovala dětem studentka Lucie Klimešová.

Na Dnech vědy byla pro děti i možnost něco si vyrobit a odnést či něco ochutnat. V části pokusů studentů biologie v místnosti s názvem Plody naší zahrádky se návštěvníci mohli občerstvit jablečným moštem a čerstvým ovocem, byla zde také přehlídka asi patnácti různých odrůd jablek a uprostřed místnosti stál lis, na kterém si mohli zájemci zkusit vyrobit mošt sami.

Studenti předváděli zkoumání lidského těla pomocí termokamery, nebo si zde lidé mohli nechat změřit tlak a v laboratoři vyzkoušet práci s mikroskopem.

Hořící pěna

Jednou z velmi zajímavých atrakcí byl pokus nazvaný Hořící pěna, nebo práce s kapalným dusíkem a další pokusy, které předváděli členové laborky.cz ze Slaného a pochvalovali si spolupráci s bruntálským gymnáziem.

„Je to tady skvělé. Spolupracujeme s gymnáziem už asi pátým rokem. Paní Lázničková je úžasný člověk, který se ve svém volném čase snaží něco dělat pro studenty, spousta rodičů si často neuvědomuje, co všechno pro jejich děti jsou někteří profesoři schopni udělat.

Bylo by super mít více takových projektů, snad je bude ministerstvo vnitra dál financovat, už jen proto, že díky nim se u mladých lidí podporuje zájem o vědu a vychovávají budoucí inteligenci národa. Tudíž peníze, které tady do tohoto dají, se jim jednou bohatě vrátí," řekl zástupce laborky.cz ze Slaného, který zásadně vystupuje pod přezdívkou Krtek. Prý ani někteří jeho spolupracovníci neví, jak se vlastně jmenuje.

Miriam Opletalová