VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Mistři domácího ovocného vína soutěží v Holčovicích

Holčovice leží v podhůří Jeseníků. V tak drsných klimatických podmínkách by soutěž místních vín asi nikdo nečekal. Přesto se zde znalci ovocná vína degustují už 26 let. Soutěž proslavila Holčovice široko daleko.

6.2.2016
SDÍLEJ:

František Bělař byl od počátku favoritem degustační soutěže v holčovické Hospůdce u Jana. Porota vyhlásila vítězem jeho ostružinové víno se směsí bílého červeného a bílého rybízu. Mistři ovocných vín takto v Holčovicích soutěží už 26 let.Foto: DENÍK / Fidel Kuba

Kamarádi v Holčovicích se každoročně koncem ledna schází v Hospůdce U Jana, aby vzájemně ochutnávali a zhodnotili, jak dopadlo domácí ovocné víno. U zrodu této tradice stála parta kamarádů Josef Soukup, Jiří Hudec a František a Josef Bělařovi.

Tito pánové ze sboru dobrovolných hasičů ve Spáleném se před pětadvaceti lety přeli, kdo dokáže vyrobit nejlepší víno z ovoce vypěstovaného doma na zahrádce.

Vzorků a degustátorů každoročně přibývalo. Dnes je holčovická soutěž ovocných vím známá v celém regionu. Pro dobrovolné hasiče nebylo těžké vyhecovat kolegy, místní chataře i zahrádkáře, kteří zpracovávají úrodu do podoby domácího vína.

Letošní ročník

Letos poslední lednový víkend představil hodnotitelům přihlášené vzorky vín moderátor soutěže Milan Čech. Podle hodnocení předchozích ročníků byl považován za jednoznačného favorita František Bělař, který už několikrát se svými ovocnými víny obsadil všechna medailová místa. To se nikomu jinému v holčovické soutěži ještě nepovedlo.

Víno se dá dělat ze všeho možného

František Bělař dokáže víno udělat ze všeho, co mu uzraje na zahrádce. „Může to být černý, červený nebo bílý rybíz, různé odrůdy jeřabin a aronií, černý bez, jahody, ostružiny, višně. Maliny si nasbíráme po lese a na třešňové víno jsou vynikající takové ta plané polní vrabčinky.

Třešně jsou to sice malé, ale neuvěřitelně sladké. Už jednou někdo s vrabčinkovým vínem vyhrál první cenu," představil široký sortiment zahradních i lesních surovin František Bělař, který vyhrál i letošní ročník s ostružinovým vínem se směsí bílého červeného a bílého rybízu.

Sousedské setkání

Degustace ovocných vín pro občany Holčovic není jen soutěž, ale také příležitost k setkání se sousedy. „Každý něco přinese. Někdo udělá chlebíčky a jednohubky, paní Čechová nám napeče skvělé buchtičky, někdo se pochlubí uzeným masem, klobásami nebo sekanou," popsal atmosféru soutěže mistr ovocného vína František Bělař.

Jak na to

Výroba domácího vína samozřejmě začíná vymačkáním šťávy z ovoce. Ta se pak nechá vykvasit, opatrně se stáhne, aby se víno pročistilo od kalu. Pokud je kyselé, můžeme dle chuti doslazovat. Výsledný produkt musí mít pěknou barvu. Musí být lepší než kupované víno, jak se říká v Holčovicích.

Pětilitrový demižon

František Bělař si žádné recepty nezapisuje, protože dokáže přesně odhadnout jednotlivé ingredience pro pětilitrový demižon.

„Základem je minimálně litr ovocné šťávy. Čím víc, tím líp, ať je to silnější a hutnější, a má to víc ovocné chuti. Na pět litrů jsem dřív dával kilo cukru, ale mám dojem, že poslední dobou cukr nějak málo sladí. Musím ho dávat víc, někdy až 1,5 kila.

Zbytek demižonu doplníme převařenou vodou. Pak se to nechá dva měsíce kvasit," poradil začínajícím příznivcům ovocného vína mistr tohoto oboru.

Pak přijde čas víno stáhnout hadičkou a oddělit ho od kalu. „Musíte to stáhnout opatrně, aby kal a všelijaký ten marast zůstal dole na dně a oddělil se od čistého vína. Pak se to ještě nechá nějaký čas v demižonu ustát a pročistit. Nakonec se to ještě jednou stáhne hadičkou do lahví. Pak už se jen ochutnává a hodnotí. Alkohol jsme sice ještě neměřili, ale všechny mohu ujistit, že z ovocného vína většinou bývá pořádná opice," uzavřel vyprávění František Bělař.

Autor: František Kuba

6.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hydrolog Jan Unucka z Českého hydrometeorologického ústavu.

Hydrolog Jan Unucka: Doprava a kvalita vody je věčný problém

Křišťálová Lupa 2017

Nominujte Deník v anketě Křišťálová Lupa 2017!

Nová parkovací místa v Bruntále

Bruntál – Motoristé v Bruntále se dočkají dalších parkovacích ploch. Na některých místech ve městě by mělo do konce podzimu vzniknout až na šedesát parkovacích míst.

Dračí lodě na Hartě

Hladina a břehy přehrady Slezská Harta se opět promění na scénu se skvělou podívanou. V zátoce u Leskovce nad Moravicí proběhnou o víkendu 25. až 27. srpna závody dračích lodí. Zábava je to jak pro závodníky, tak i pro diváky.

Anděl Páně na náměstí

Na náměstí Míru v Bruntále se chystá akce Loučení s létem.

Den obce ve Staré Vsi

Obecní oslavy Staré Vsi proběhnou v sobotu 26. srpna od 14 hodin v tamním kulturním domě.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení