Účastníci projektu Expedice Mars 2015 vyjeli do Prahy, kde jim předal ministr školství pamětní listy a popřál do budoucna mnoho úspěchů.

Členové expedice absolvovali v minulých týdnech nejdelší simulovaný let do vesmíru v Evropě, když v maketě kosmické rakety strávili 61 hodin a 30 minut. Expedice Mars je vyhrazena zájemcům o kosmonautiku, astronomii a další vědecké obory, která je určena mládeži ve věku od 13 do 18 let.

Organizátory jsou Dětská tisková agentura Domino, Česká kosmická kancelář a Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity. Patrony jsou první československý kosmonaut Vladimír Remek a první slovenský kosmonaut Ivan Bella.

V březnu Mars, v dubnu Francie

Na ministerstvo se vydala v dubnu také přímá účastnice simulovaného letu na Mars Klára Řepková z Bruntálu. Let na Mars byl jejím životním snem a návštěva ministerstva už pouze třešničkou na dortu.

„Ministr Chládek přijal záštitu nad dalšími ročníky Expedice Mars. Do rukou jsme dostali certifikát za absolvování doposud nejdelšího simulovaného letu na Mars v Evropě," řekla Klára Řepková.

Bruntálská gymnazistka se ve středu 22. dubna chystala se spolužáky na týdenní výlet až do Francie. Nebyla to jediná cesta, kterou plánuje.

„Přesně 12. dubna, na výročí letu absolutně prvního kosmického letu do vesmíru Jurije Gagarina roku 1961, vyhlásili organizátoři další ročník Expedice Mars, registrovat se mohou zájemci do 2. srpna," uvedla Klára s dovětkem, že se sama zařadila mezi organizátory Expedice Mars.

Při simulovaném letu na Mars Klára Řepková plnila funkci dokumentaristky. Sbírala materiály, fotila a natáčela videa. Jako důstojník dokumentarista se objeví i v následujícím ročníku mise.

„Jsem ráda, že mohu v této zajímavé aktivitě pokračovat, protože jsem i nadále v kontaktu se zajímavými lidmi, hodně se toho dozvím a naučím," dodala studentka, která si libuje rovněž ve sci-fi literatuře a filmech.

Čtenářům Bruntálského a Krnovského deníku doporučuje sci-fi seriál Pán času neboli Doctor Who z produkce BBC. Hlavní postavu hraje vždy jiný herec a Klára Řepková má ráda hlavně jeho desáté převtělení.