Na bruntálské základní škole v Jesenické ulici se děti těší nepřebernému množství mimoškolních aktivit. Dramatický soubor Jednička nebo pěvecký sbor Písnička jsou známy daleko za hranicemi školy. Díky v minulosti sportovnímu zaměření školy slaví v současné době úspěchy také děti ze sportovně zaměřených kroužků.

Láká hra na flétnu

Volejbal, fotbal, florbal. To je jen malý výčet úspěšných sportovních kroužků.

Avšak i přes spoustu pohybových aktivit je největší zájem o hru na flétnu. Tento kroužek je na škole nejnavštěvovanější vůbec. Velkým tahákem jsou práce v dílnách, které děti navštěvují v rámci školní družiny. Sednou si k pracovnímu stolu spolu se svými rodiči. Ti i přes nedostatek volného času spolu s dětmi často a rádi tvoří nejrůznější výrobky.

Plná družina

Hojnou návštěvnost hlásí také na základní škole v Cihelní ulici.

„Na škole nabízíme mimoškolní činnost v trojí podobě. Celoroční kroužky, činnost oddělení školní družiny a krátkodobá práce s žáky v případě přípravy školních projektů nebo přípravy na soutěže," popsal rozdělení mimoškolních aktivit ve škole její ředitel Jiří Pozdíšek.

Na škole se zaměřují spíše na sportovní a výtvarné aktivity jako jsou florbal, fitness nebo obecně sportovní aktivity. Žákům školy jsou však nabízeny i kroužky, které v budově školy pořádají jiné instituce, například Základní umělecká škola z Krnova, nebo basketbalový oddíl SK Bruntál pod vedením Dalimila Moryse.

Kapacita kroužků je celoročně zcela zaplněná. Také využití školní družiny je na maximu. Družina má totiž pět oddělení a do každého z nich dochází zákonem povolené maximum třiceti dětí.

„Mimoškolní činnost beru jako doplňkovou k hlavní činnosti školy, kterou je výuka a plnění školního vzdělávacího programu. Nicméně se jedná o důležitou součást nabídky školy pro rodiče a jejich děti," shrnul Jiří Pozdíšek.

Mladí vědátoři

Na Všeobecném a sportovním gymnáziu v Bruntále slaví velké úspěchy fyzikálně-chemický kroužek.

Do povědomí veřejnosti celé České republiky se účastníci kroužku dostávají hlavně díky účasti na Noci vědců na gymnáziu v královském městě Slaný a také pořádáním vlastní podobné akce, a sice Dne vědy.

Střední odborná škola naopak mimoškolní aktivity ukončila v okamžiku, kdy přestala provozovat domov mládeže v Krnovské ulici. Hodně studentů školy je dojíždějících a hned po vyučování spěchají na vlaky a autobusy domů.

„Nedávno jsem provedla ve škole průzkum, o jaké aktivity by měli žáci zájem. Ukázalo se, že dívky o tanec a výtvarný kroužek, chlapci o fotbal a florbal. Vynechám žertovné návrhy, které by nebylo vhodné publikovat," prozradila Eva Nedomlelová, ředitelka Střední odborné školy Bruntál.

Tyto kroužky by škola mohla zařídit ve spolupráci se Střediskem volného času v Bruntále.

„Cena kroužku na půl roku by se pohybovala kolem čtyř set padesáti korun. Je otázkou, jestli by žáci peníze věnovali nebo by upřednostnili kouření. Naši učitelé nebudou kroužky vést bezplatně a ani bych to po nich nikdy nechtěla, protože vím, jak jsou pracovně vytížení," dodala Eva Nedomlelová s tím, že vše záleží už jen na žácích.

Středisko volného času

Díky množství základních a středních škol a tím pádem i velkému výběru mimoškolních aktivit nechodí do Střediska volného času v Bruntále tolik klientů, kolik by si vedení Střediska představovalo.

Na to, jestli Středisku berou školy klienty svými vlastními mimoškolními aktivitami, jsme se zeptali ředitelky Střediska Jany Frankové.

„Ano, berou, to je těžké. Ale také samozřejmé. Jako rodič to chápu, také jsem měla malé děti a vím, jak je dobré, že dítě přejde jen pár metrů a je na kroužku ve škole. Nicméně ve škole je zájmová činnost zdarma, a to je kámen úrazu. My musíme vybírat zápisné, ze kterého hradíme externisty, materiál, pomůcky, startovné, pokud děti někam jedou, tak například i autobus," uvedla Jana Franková.

„Když si to ale rodiče spočítají na týdny, zjistí, že každá návštěva kroužku stojí neskutečně málo peněz, od desíti po třicet korun za návštěvu. Záleží, jak moc toho daný kroužek potřebuje. Každý vidí tu částku vcelku a najednou a také začátek školního roku je finančně náročný pro každého. Přitom se nijak nevymykáme průměru ostatních středisek, dokonce bych řekla, že jsme jedním z těch levnějších," konstatovala Franková.

„Víme, jak se tady žije lidem. Občas se ale musí nakoupit, co se zničí, a každý je jinak náročný. Školy jsou v tomto ohledu na tom lépe než my, dostávají pochopitelně více peněz třeba na učební pomůcky a samozřejmě více peněz na žáka. Naše vzdělávání není povinné, ale dobrovolné a neformální," dodala Jana Franková.

-hon-