Podle mluvčího města za všechno může zhotovitel, který i přes uplatněné sankce nenastoupil po zimní pauze k provádění prací.

„Zhotovitel neposkytl potřebnou součinnost. Dle aktuální dohody má nastoupit k provádění prací v pondělí 11. května, jinak bude město činit další právní kroky a stavbu dokončovat s jiným zhotovitelem," uvedl k problému mluvčí města Jiří Ondrášek.

Jiří Stanovský si dále stěžoval na všudypřítomný prach, zasypávající ulice a zaparkovaná auta. I v bytech se zvýšila prašnost. „A když přijdou srážky, máme tu hromady bahna. Proč nezasadili trávu a nechali holou půdu? Máme tu neskutečný bordel," pokračoval obyvatel ulice U Rybníka.

„Ano, víme o tom a velmi nás to mrzí, ale je to stejné jako v předchozím případě. Zhotovitel má laxní přístup i přes uplatněné sankce, je však potřeba mít na zřeteli, že se momentálně jedná o staveniště," podotkl k problému Jiří Ondrášek.

Dále se Stanovský ptal, kdy má být dokončeno hřiště pod jeho okny v ulici U Rybníka. „Vždycky akorát někdo z firmy přijede, něco naloží a jede pryč. To přece není normální. Kdy budou práce v naší ulici a v našem sídlišti dokončeny?" vznesl dotaz na mluvčího bruntálské radnice Jiří Stanovský.

Že není situace standardní, to přiznávají i představitelé radnice. „Ano, není to normální, ale není vinou města, že zhotovitel neplní své závazky. Do insolvence se může dostat kterákoliv firma, i když se před zahájením akce jeví jako finančně zdravá.

Stavba má být dokončena během května, pokud by ale došlo k situaci, že bude stavbu dokončovat z jakýchkoliv důvodů jiný zhotovitel, termín se nepochybně prodlouží minimálně o měsíc," dodal Jiří Ondrášek.

Kvůli zákonu o veřejných zakázkách nemá město možnost odmítnout zhotovitele, s nímž má špatnou zkušenost z dřívějška. Nezbývá tak nic jiného než doufat, že zákonodárci po negativních zkušenostech z celé republiky připraví legislativní změnu.