ÚKOL PRO BUDOUCÍ VEDENÍ: JEDNAT O ŘECE

Výsledek této rozpravy nebyl jednoznačný. Pokud jde o protipovodňovou ochranu Krnova nebo o projekt revitalizace Karnoly, úkolování nástupců není na škodu. Pokud ale jde o rozvoj Kofoly, je lepší závažné rozhodnutí nechat až na své nástupce.

„Zastupitelstvo města ukládá budoucímu vedení města Krnova úkol dále aktivně jednat s Povodím Odry a prosazovat doplňková opatření na řece Opavě,“ stojí v usnesení, které schválilo 21 krnovských zastupitelů. Nikdo nebyl proti a zdrželi se pouze čtyři, přestože v tu chvíli nebylo jasné, kdo usedne v zastupitelstvu po volbách, ani jaké bude mít názory na úpravu řeky.

PENÍZE PRO KARNOLU

Projekt revitalizace Karnoly bylo nutné po velkém požáru přepracovat, ale už nezbyl čas s jeho novou podobou seznámit zastupiteleZastupitelé neznali detaily projektu a navíc se ukázalo, že kvůli zdražení stavebních prací budou náklady mnohem vyšší, než se původně očekávalo.

Poděkování za záchranu dcery posílá Marcela Steuerová Pavlovi Daňkovi, který bydlí v domku pod srázem...
Drama na Cvilíně. Žena a pes málem přišli na skále o život. Zachránil je místní

Na nedostatek informací o přepracovaném projektu Karnoly za víc než sto milionů korun upozornil kolegy Tomáš Hradil za tehdy ještě opoziční Krnovské patrioty. Podle jeho odhadů může podíl města na revitalizaci Karnoly představovat víc než 60 milionů korun a taková částka už může budoucím zastupitelům udělat pořádný vítr v rozpočtu.

„Nenavrhujeme vzdát se evropské dotace na Karnolu, jen říkáme, že máme málo informací. Bez nich nemůžeme rozhodnout zodpovědně,“ uvedl Hradil na posledním předvolebním zasedání. Navzdory jeho varování byl záměr na spolufinancování Karnoly městem těsně schválen o jediný hlas. Čtrnáct zastupitelů bylo pro, osm proti, a tři se zdrželi.

PODPOŘIT ROZŠIŘOVÁNÍ KOFOLY? BUDEME TO ŘEŠIT AŽ PO VOLBÁCH

Do třetice podobnou diskusi zda úkolovat své nástupce vedli zastupitelé v souvislosti s plány firmy Kofola na nové využití areálu Za drahou, který koupila od Slezské univerzity. Ani o tomto projektu neměli zastupitelé moc informací.

„Kofola o tom záměru mluví od začátku roku, ale my o něm v zastupitelstvu slyšíme poprvé. Navrhuji to přesunout na nové zastupitele, ať si to vezmou na zodpovědnost. Tuším, že tam nastanou velké problémy,“ navrhla bývalá starostka Alena Krušinová.
Místostarosta Michal Brunclík (ČSSD) považuje odložení záměru na nové zastupitelstvo po volbách za alibismus.

Albrechtické Koláčobraní je především festival sladkých receptů našich babiček. Je to současně sousedská sešlost na zámku se zajímavým programem, hudbou i poučením.
OBRAZEM: Nafukovací hrad? Na skákání dětem stačí seno jako kdysi

„Budova Slezské univerzity byla nejdřív nabídnuta městu. My jsme o takovou koupi nestáli, protože nevíme, co bychom s tím dělali. Místo nás to koupila Kofola s tím, že by se tam chtěla rozšiřovat. Pokud je Kofola vlastníkem areálu a současně důležitým partnerem pro město, nebylo by úplně efektivní jí bránit v rozvoji. Každý bod bude procházet územním rozhodnutím a stavebním povolením, díky čemuž se mohou k tomu lidé vyjadřovat a jejich právo tak nebude omezeno,“ naléhal Brunclík na kolegy, aby umožnili změnit územní plán a pomohli tím areálu Za Drahou najít nové využití.

Zastupitel Petr Vartecký (KSČM) má informace, že místní mají k plánům Kofoly zásadní výhrady. „Možná jsou jejich argumenty závažné, možná ne. My jsme o nich dodnes nevěděli. Kdyby se tam měly stěhovat další krnovské podniky, nastane velký problém, a to nejen dopravní,“ navrhl Vartecký nechat rozhodnutí nástupcům.

Alena Krušinová požádala, ať přijde projekt představit zastupitelům zástupce Kofoly. „Dozvídáme se kusé informace náhodně a po kouscích. Nebudeme uhýbat firmám, které jsou vůči městu v pohodě. My zastupujeme občany, kterým to může zlikvidovat komfort bydlení,“ uvedla Krušinová. Proto zastupitelé své rozhodování odložili.

Ilustrační foto.
Senior ve věku 86 let ukradl fixační krém Corega na zubní náhrady