Karlovec doslova zmizel pod hladinou přehrady Slezská Harta. Petr Palouš si připomněl chvíle, kdy do Karlovce jezdíval obdivovat jezírka plná leknínů, o něž pečoval s neutuchající energií Stanislav Sýkora.

Díky fotoaparátu si mohou pamětníci, ale i další zájemci Stanislava Sýkoru a jeho nádhernou zahrádku s jezírky opět vybavit. Stanislav Sýkora se zabýval i křížením leknínů a plánoval vydat publikaci, k čemuž si pořídil kompletní fotografickou výbavu.

K tomuto známému místu bylo možné odbočit hned na začátku obce Karlovec ze silnice od Bruntálu. Po úzké cestě jste došli k rodinnému domku Sýkorových, zasazenému do krásné zahrady připomínající malé arboretum. „Leknínová zahrada pana Sýkory byla v zátopové oblasti. Dnes se do tohoto zatopeného cípu rád vracím, fotografuji a srovnávám, jak území vypadalo před třiceti lety a jak vypadá dnes. Je to obrovská změna," řekl Petr Palouš.

.

Na břehu zbyl jen les. Pamětník Petr Palouš dodnes přesně ví, kde stával zmíněný dům. „Dnes je již vše deset metrů pod hladinou přehrady," popisoval Petr Palouš, který má na romantické výlety do Karlovce jen ty nejlepší vzpomínky.

„Už je to všechno pryč, celé to obdivuhodné dílo pana Sýkory, ale i naše mládí. Já se k němu vydával ještě jako kluk, později často jako fotograf," dodal. Jedinou připomínkou zaniklé obce je dnes pouze kostel a budova bývalé fary, které jsou v soukromém vlastnictví.

.

Stanislav Sýkora ve své dnes již zaniklé zahradě v Karlovci. Foto: Petr Palouš