Vášeň pro rychlé stroje pocítili cestující i v Koutech nad Desnou, když řidič autobusu musel dupnout na brzdu. Za měsíc od otevření jižní strany silnice I/44 přes Červenohorské sedlo vyšetřovala policie jednu nehodu motorkáře kvůli nepřiměřené rychlosti. Hlídky však situaci nepodceňují.

„Na silnici mezi Jeseníkem a Velkými Losinami jsem jednou dvakrát do týdne a je na nich vidět, že si kvalitní asfalt užívají,“ rozvyprávěla se jedna z cestujících poté, co ostatní začali kritizovat manévr jednoho z motorkářů, který v Koutech nad Desnou přinutil řidiče autobusu, aby prudce zabrzdil.

Podle místních zatáčky a nový povrch lákají nejen motocyklisty z Česka, ale i Poláky. „Nejčastěji jezdí odpoledne mezi 13. a 16.hodinou, než se turisté začnou vracet domů. Mají vysílačky a domlouvají se, jak to vypadá na trase, aby to pěkně rozjeli a zatáčky přiklopili. Na ostatní někdy moc nehledí,“ zlobila se zhruba padesátnice z Velkých Losin.

Jižní strana je od června průjezdná po třech a půl letech, což oceňují místní obyvatelé, podnikatelé i návštěvníci hor. „Je v zájmu všech, aby byla bezpečnost na hlavním tahu zachována. Bude jen dobře, když policie zatáčkami občas projede, zvláště během turistické sezony.

Neohroženě by se neměl cítit motorkář ani cyklista, který dokáže ostatním v úseku mezi Kouty a sedlem taky pěkně zatopit,“ reagovala Anna Kučerková, která provozuje ubytování na Červenohorském sedle.

Od začátku „otevření“ rekonstruované silnice ve směru Kouty nad Desnou Červenohorské sedlo eviduje policie prozatím jednu dopravní nehodu „motorkáře“. Vyboural se v polovině června. „Příčinou dopravní nehody byla nepřiměřená rychlost,“ sdělila policejní mluvčí Ivana Paroulková s tím, že policie během měsíce provedla v daném úseku hned tři kontroly zaměřené na motorkáře.

„Žádné protiprávní jednání nebylo zjištěno,“ shrnula. Bezpečnosti provozu na nově opravené silnici spojující obě strany horského masivu Jeseníků se podle mluvčí bude policie věnovat i nadále, a to ve zvýšené míře.

„Doporučujeme všem řidičům, kteří by zaznamenali problémy, aby neprodleně informovali Policii ČR na tísňové lince 158, aby bylo možné na tuto informaci reagovat okamžitě,“ vzkázala Paroulková.