Na negativní dopady těžby dřeva si stěžují například obce sousedící s vojenským prostorem Libavá. Právě lesy ve vojenském prostoru jsou zasaženy kůrovcovou kalamitou obzvlášť citelně, což se podepisuje i na okolních silnicích.

Obce doufají, že problémy kamionů přetížených dřevem mohou omezit častější kontroly. „Co jsem 20 let na obci, se silnice pořádně nespravily. Jen na jaře přijedou silničáři a jako vlaštovky je trochu zalepí, což vydrží chvíli, a díra je ještě větší," postěžovala si starostka Norberčan Marie Vališová. „Kvůli kůrovcové kalamitě jezdí auto za autem a cestu nám dodělávají ještě více," zlobila se.

Do Domašova nad Bystřicí, kde je železniční vlečka, sice jezdí tahače s kládami většinou po lesní cestě, ale v obci se pak otáčejí. Někteří tudy s nákladem projíždějí. „Cesty jsou tu úzké, je to problém. Ale hlavně po nich zůstává nepořádek. Kůra je všude a obec to zatěžuje. Jednali jsme, aby to uklízeli, ale stejně to nakonec leží na nás," posteskla si starostka Domašova Lucie Menšová.

Agama vousatá. Ilustrační snímek
Školáci při jarní procházce Krnovem našli živou agamu

Podle přednosty Újezdního úřadu Libavá Ladislava Zakuťanského armáda o zátěži kvůli zvýšené přepravě dřeva a přetíženým vozidlům ví. „Jednám o tom se starosty. Sám to vnímám nejen jako přednosta, ale i jako občan Města Libavá. Bohužel přepravce jako přednosta neovlivním, ale co chystám, je akce s vojenskou policií a Policií ČR. Budeme kamiony se dřevem vážit. Věřím, že když se jim rozdá pár flastrů, bude na nějakou dobu klid," dodal.

Podle Vojenských lesů a statků (VLS) je kalamitní stav, a tím i několikanásobně vyšší odvoz dřeva, problémem celého rozlehlého regionu. „Podepisuje se na dopravní situaci nejen u VLS, ale u všech vlastníků dřeva. Situaci navíc umocnil vlhký podzim a zima, jež se neblaze podepsaly na stavu komunikací, což je patrné i na stavu silnic, kde přeprava dříví neprobíhá," reagoval mluvčí VLS Jan Sotona.

Návštěvníci zámku Hošťálkovy nepochybně budou překvapeni, jak bohaté kulturní dědictví ukrýval rozsáhlý barokní komplex, který dosud znali pouze zvenčí.
Zámek Hošťálkovy se otevře na Velký pátek

Drtivou většinu dřeva, přepravovaného po silnicích, prodávají VLS na odvozním místě v lese, odkud si dopravu zajišťuje kupec. „Dodržování předpisů je jejich smluvní povinnost, stejně tak nesou na vlastní náklad případné sankce," dodal Sotona.