VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kulináři sestavili kuchařku

Vrbno pod Pradědem, Wilamowice Nyskie - Spolek Přátelé Vrbenska vydává ve spolupráci s okresním úřadem v Nise a svým partnerským spolkem Sami sobie z polské obce Wilamowice Nyskie kuchařskou knihu.

29.7.2013
SDÍLEJ:

Kulinářský den ve vrbenské Střeše ukázal, že členové Spolku Přátelé Vrbenska i spolku Sami sobie mají lahodné pokrmy skutečně v lásce.Foto: DENÍK / Karel Janeček

Kuchařku mapující kulinářské tradice od polské Nysy až po Vrbno pod Pradědem vzniká díky spolupráci Spolku Přátelé Vrbenska a spolku Sami sobie. Vrbenští s Poláky právě dokončují knihu s názvem Kuchyň nysko-jesenického pohraničí, která by měla být k mání ještě v letošním roce. Kniha začíná shrnutím společné historie vaření a kuchtění obou příhraničních regionů.

„V roce 1945 skončila druhá světová válka, která vyznačila časovou dělící čáru v historii regionu. Léta pozdější, s ohledem na četné migrace obyvatelstva, měly značný vliv na změny kuchařských tradic regionu," zaznívá v úvodu knihy, jejíž prvotní verzi má Deník již nyní k dispozici.

Kuchařka obsahuje polské i české recepty, a aby dobře sloužila kulinářům z obou stran hranice, je psána dvojjazyčně.

Nové jídlo je víc, než nová hvězda

Grafická úprava knihy je moderní. Kuchařky a kuchaři najdou na jejích stránkách vždy názvy receptů, suroviny, postup přípravy, ale i fotografie již zhotovených pokrmů.

Nad plnými talíři se sbíhají čitatelům sliny už na papíře. Recepty jsou v knize od obyčejných na výrobu třeba houskových knedlíků, až po opravdové laskominy jako nefalšovaná svíčková na smetaně. Je pravdou, že jsou některá jídla známá více, jiná méně.

„A právě to bylo naší snahou. Zaznamenat, a tím uchovat i méně známé, a též často už téměř zapomenuté pokrmy. Není s podivem, že jsme na knize spolupracovali s polským spolkem, s nímž během roku pořádáme hned několik akcí u nás i v Polsku," řekl ke vzniku kuchařky předseda Spolku Přátelé Vrbenska Karel Michalus. Vrbenský a polský spolek každoročně spolupracují například na Dlouhé noci v Ludvíkově nebo Kulinářském dnu ve Vrbně pod Pradědem.

Tradiční pokrmy si mohou amatéři i profesionálové ukuchtit podle tradičních receptů a metod používaných po generace. Recepty odrážejí různorodost tradic a vlivy různých kultur, které příhraniční oblastí prošly. Upoutat může při četbě či vaření jejich originalita, vztah k regionu i jejich význam v kulinářském světě.

Jak se píše v úvodu knihy, už francouzský právník a politik Jean Anthelme Brillat-Savarin konstatoval, že „Objev nového jídla znamená pro štěstí člověka víc, než objev hvězdy".

Deník bude čtenáře informovat, až bude zajímavá kniha propagující region a jeho kuchyni v prodeji.

Autor: Karel Janeček

29.7.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Některé obce mají své vrty zdrojů pitné vody

Ilustrační foto

Tábor uzavírá přihlášky

Vyhláška O nočním klidu

Vyhláška O nočním klidu, schválená krnovskými zastupiteli na jejich červnovém zasedání, nabyde účinnosti už v pátek 7. července.

Infocentrum testuje elektrokola

Minulý týden zaměstnanci Městského informačního centra v Bruntále zkoušeli nová elektrokola na okruhu kolem Slezské Harty.

V přírodovědné soutěži došli až do finále

Mladí přírodovědci z Břidličné mají na svém kontě další úspěšnou účast v soutěži.

Patnáct let partnerství, města Krnov a Prudnik je chválí

U příležitosti oslav patnáctileté spolupráce starostka Krnova Jana Koukolová Petrová a starosta Prudniku Franciszk Fejdych podepsali deklaraci o pokračování partnerství mezi oběma městy.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies