Kuchařku mapující kulinářské tradice od polské Nysy až po Vrbno pod Pradědem vzniká díky spolupráci Spolku Přátelé Vrbenska a spolku Sami sobie. Vrbenští s Poláky právě dokončují knihu s názvem Kuchyň nysko-jesenického pohraničí, která by měla být k mání ještě v letošním roce. Kniha začíná shrnutím společné historie vaření a kuchtění obou příhraničních regionů.

„V roce 1945 skončila druhá světová válka, která vyznačila časovou dělící čáru v historii regionu. Léta pozdější, s ohledem na četné migrace obyvatelstva, měly značný vliv na změny kuchařských tradic regionu," zaznívá v úvodu knihy, jejíž prvotní verzi má Deník již nyní k dispozici.

Kuchařka obsahuje polské i české recepty, a aby dobře sloužila kulinářům z obou stran hranice, je psána dvojjazyčně.

Nové jídlo je víc, než nová hvězda

Grafická úprava knihy je moderní. Kuchařky a kuchaři najdou na jejích stránkách vždy názvy receptů, suroviny, postup přípravy, ale i fotografie již zhotovených pokrmů.

Nad plnými talíři se sbíhají čitatelům sliny už na papíře. Recepty jsou v knize od obyčejných na výrobu třeba houskových knedlíků, až po opravdové laskominy jako nefalšovaná svíčková na smetaně. Je pravdou, že jsou některá jídla známá více, jiná méně.

„A právě to bylo naší snahou. Zaznamenat, a tím uchovat i méně známé, a též často už téměř zapomenuté pokrmy. Není s podivem, že jsme na knize spolupracovali s polským spolkem, s nímž během roku pořádáme hned několik akcí u nás i v Polsku," řekl ke vzniku kuchařky předseda Spolku Přátelé Vrbenska Karel Michalus. Vrbenský a polský spolek každoročně spolupracují například na Dlouhé noci v Ludvíkově nebo Kulinářském dnu ve Vrbně pod Pradědem.

Tradiční pokrmy si mohou amatéři i profesionálové ukuchtit podle tradičních receptů a metod používaných po generace. Recepty odrážejí různorodost tradic a vlivy různých kultur, které příhraniční oblastí prošly. Upoutat může při četbě či vaření jejich originalita, vztah k regionu i jejich význam v kulinářském světě.

Jak se píše v úvodu knihy, už francouzský právník a politik Jean Anthelme Brillat-Savarin konstatoval, že „Objev nového jídla znamená pro štěstí člověka víc, než objev hvězdy".

Deník bude čtenáře informovat, až bude zajímavá kniha propagující region a jeho kuchyni v prodeji.