Ministerstvo kultury prohlásilo krnovskou skříňku na barometr kulturní památkou. Stojí ve Smetanových sadech jako vzpomínka na doby, kdy lidé chodili k podobným prvkům na promenádách diskutovat o počasí. Krnovská meteostanice navíc sloužila při výuce žákům a studentům nedalekých škol.

Krnovská meteostanice je kulturní památka. Nápadně připomíná model „Publica“ vyobrazený v katalogu. Výrobce ho doporučoval do veřejných prostranství, například u nádraží. Skříňku s  přístroji  nabízel výrobce podle vybavení za 1000 až 1300 marek.
Meteorologická skříňka v krnovském parku je chráněná kulturní památka

V současnosti v ní ale barometr chybí, stejně jako teploměr a termohydrograf. Meteorologické přístroje demontovali odborníci, aby jim i skříňce na podstavci zajistili údržbu a opravy.

„Kromě přístrojů byla už odstraněna také plexiskla ve dvířkách, protože pro lepší vzhled a stálou průhlednost bude plexisklo nahrazeno sklem. Vnitřní prostor skříňky bude vyčištěn a repasí projde dosud nepohyblivá korouhev na stříšce,“ popsal renovaci Vladimír Zavřel z krnovského odboru správy majetku města.

Z přístrojů potřeboval zásadní opravu především termohydrograf, který zaznamenává současně teploty a vlhkost vzduchu.

„Je třeba spravit hodinový stroj a zapisovací zařízení, zprovoznit teplotní čidlo i vlhkostní čidlo a doplnit repasovaná péra pro zápis na týdenní registrační papír,“ doplnil Vladimír Zavřel.

Krnovský rodák Hans Schmalz si tuto skříňku s barometrem zamiloval natolik, že podobné „sloupky na počasí“ začal hledat po celé Evropě. Shromáždil informace nejen o čtyřiceti meteostanicích v České republice, ale našel a zdokumentoval je i v dalších osmnácti zemích.

Zmapoval na 600 historických i současných meteostanic, shromáždil jejich katalogy i informace i o výrobcích.

„Možná že se i ve vašem okolí nachází meteorologická stanice nebo vlastníte starou pohlednici či neznámou fotografii,“ vyzval Hans Schmalz veřejnost, aby podpořila jeho projekt mapování meteostanic na webu Wettersaeulen-in-europa.de.

Ilustrační foto
O prázdninách si v Krnově posvítí na rozbité chodníky