Strávit dva prázdninové víkendové dny na čerstvém vzduchu v jesenických lesích na Drakově, přitom se dobře pobavit a dozvědět se leccos nového. To byl hlavní cíl pořadatelů ze Spolku Přátelé Vrbenska, kteří také letos připravili zřejmě největší a nejnavštěvovanější akci bruntálského okresu Lesní slavnost Lapků z Drakova.

Ta je spojená se Dny Lesů České republiky. Po příjezdu svážel turisty na Drakov speciální barevný vláček.

Jelikož je tradiční červencová slavnost vrbenského spolku rozprostřena mezi Drakovem a Rejvízem, tisícové davy se trousily právě touto trasou.

Stezka vede okolo historické Lorenzovy huti, o jejíž záchranu členové Spolku Přátelé Vrbenska usilují. „I proto předvádíme v replice huti experimentální tavbu kovu, letos již desátým rokem. Aby lidé viděli, jak taková tavba za našich předků vypadala," řekl člen spolku František Orth.

Vandrovali Jeseníky

Cestou na hledače pokladů čekali skuteční lapkové, ale i čarodějnice a vodnice s vodníkem. „Vydám se po té trase k Rejvízu, stejně jako vloni. Všechna stanoviště jsou zajímavá jako to rýžování zlata," uvedla desetiletá Anna Szymyková z Vraclávku, která přijela s rodiči a se sestrou.

Opodál kul žhavé železo kovář Láďa Gurecký ze Světlé Hory. „Naši kluci, Jakub a Matěj, jsou evidentně do kování zapálení. Náramně jim to jde, s manželkou se jen koukáme," konstatoval tatínek Hendrych z Opavy.

„Já jsem z Ostravy, a dělám ruční výrobky z kůže. Jsem v tomto oboru samouk. Vzory na kůži vznikají čistě v mé fantazii. Sázím hlavně na originalitu, na užitečnost, ale i na okrasu," prohlásila zpracovatelka kůže Jana Janošcová z Ostravy.

Lapkové, vodníci a čarodějnice

To už se z lesních stezek vrhali na návštěvníky akce meči vyzbrojení lapkové Mirek Dvořák a Matyáš Förster z Vrbna pod Pradědem. „Přepadáváme, pokud nechtějí zaplatit výkupné, to je za prvé. Za druhé, protože prostě můžeme. A za třetí, protože jsme ozbrojeni. Lidé by z nás měli mít strach," ujistil Matyáš Förster. Opodál u splavu číhal na děti vodník Tomáš Výskala se svou vodnicí. A ještě kousek dál dávala razítka vandrovníkům čarodějnice.

„Nikdo nechce umět čarovat, každému to nabízím. Říkám: naroste vám krásný nos, jako mám já. Děti jsou dnes ale jinak velice hodné," uvedla čarodějnice Melyna Ciosová z Břidličné. „Já se nebála ani vodníků," prozradila devítiletá Lucie Švarcová z Čáslavi.

„U našeho stanoviště děti poznávají přírodniny, součástí je vědomostní test. Hrají si kuželky, hází šišky do šiškožrouta a mají jeden úkol splněný. Dostávají dárek, který si vyberou, i to kýžené razítko do vandrovní knížky," komentoval jeden z úkolů zástupce Lesů ČR Petr Labaj.

Do lesa s Vandrovními knížkami vpouštěli po důkladné kontrole členové Souboru historických tanců a šermu z Hodonína, jejímž členem je Martin Gazdík: „Hlídáme zdejší les."

Mezinárodní účast

Lesem mezi Drakovem a Rejvízem se o víkendu rozléhala mimo češtiny a slovenštiny rovněž polština, němčina, a místy též angličtina. V červnu zavítal Spolek Přátelé Vrbenska na okresní slavnosti v polské Nyse, dostalo se jeho členům ujištění od tamního starosty, že na oplátku on přijede na Drakov.

„Velice nám chutnal váš guláš! V sobotu jsem přijel na Drakov služebně, v neděli už s celou svou rodinou," pokyvoval starosta polské Nysy Adam Fujarczuk.

Organizaci hromadné akce si pochvalovala též předsedkyně partnerského kulinářského spolku Sami sobie z obce Wilamovice Nyskie Marie Rogucká: „Ani tentokrát jsme nemohli vynechat a obdivujeme obětavost členů Spolku Přátelé Vrbenska."

Nechyběl náměstek krajského hejtmana pro cestovní ruch Ivan Strachoň: „Jezdíme s rodinou a rádi na tuto akci každý rok. Organizátoři přidávají neustále něco nového, letos to byl například festival sýrů. Na Drakově jsou jediní lapkové, kteří jsou mírumilovní. Narozdíl od jiných míst v Česku se jejich přepadení nebojím."