Na řádné čtenáře byli povýšeni prvnáčci z krnovských škol. Samotného pasování se zúčastnili žáci z desíti tříd krnovských základních škol. Protože se tolik dětí najednou do dětského oddělení knihovny nevejde, přicházely jednotlivé třídy postupně již od 13. května do 20. května.

Než se otevřely kouzelné dveře do místnosti, kde mělo pasování probíhat, vyzkoušely si zdejší knihovnice, zda už umí všichni čtenáři opravdu všechna písmenka a jak to dětem se čtením jde.

„Od října, kdy jsme se viděli naposledy, jste se už děti naučili číst a také vše o tom, jak se správně starat o své knížky. Už víte jak to chodí v knihovně, a tak vás dnes můžeme slavnostně pasovat na čtenáře knihovny," řekla Božena Čepová. Tu byste v tu chvíli možná nepoznali. Měla totiž na sobě kostým Ferdy Mravence a její kolegyně Martina a Irenka pro změnu procházely mezi dětmi v oblečku sluníčka sedmitečného.

„Jsem ráda, že jste poznali, co představujeme. Chtěli jsme vám tímto oblečení připomenout krásné příběhy z knihy Ferda Mravenec od autora Ondřeje Sekory. Příběhy chlapíka s červenou puntíkovanou mašlí totiž letos slaví 80 narozeniny," připomněla dětem Čepová.

Kouzelný bodlák

Pasování prvňáčků se ujal v pondělí 20. května krnovský místostarosta Michal Brunclík. V předchozích dnech se této čestné role ujali také krnovská starostka Alena Krušinová, tajemník Igor Kozelek, místostarostka Renata Ramazanová.

Každý čtenář nejprve předstoupil na červený koberec a poté si poklekl. V tu chvíli vzal do ruky Michal Brunclík kouzelný bodlák a ujal se odříkávat pasovací formuli: „Dobrý den Kačenko. Pasuji tě na čtenářku Městské knihovny v Krnově. Dnešním dne se ti otevírá království knih a časopisů. Přeji ti, abys ráda četla a dál se ti líbilo v krnovské knihovně."

A tak to šlo dál a dál, až bylo pasováno na čtenáře všech deset holčiček a dvacet kluků z 1. B třídy ze Základní školy na Dvořákově okruhu. Děti poté spolu se svou učitelkou Dušanou Fučíkovou ještě převzaly záložky do knížek, diplomy, pasovací medaile a knížky na památku. Na rozloučenou si poté všichni přítomní slíbili, že budou dál číst knížky, ať ty z knihovny nebo doma, a vydali se zpátky do školních lavic.

Co četl zástupce starostky

A jaká byla nejmilejší dětská knížka současného krnovského místostarosty Michala Brunclíka?

„Já jsem jako dítě měl asi nejradši takové ty klasické příběhy a knížky o Krtečkovi, nebo knihy, které ilustroval Zdeněk Smetana. Od něj jsem měl asi nejradši příběhy o Rákosníčkovi a Pohádky z mechu a kapradí. Dodnes si tyto knížky doma schovávám pro své děti. Dnes už bohužel tolik času na čtení nemám."

Anna Dohnalová