VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kdo ztratil práci, může dělat v hospodě

Kadaň – Na severu Čech spustila jedna z místních neziskovek unikátní projekt: restaurant, který přijímá jen nezaměstnané

31.7.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační snímek Foto: Deník / Vít Šimánek

Na první pohled je to klasická hospoda. V jídlením lístku frankfurtská polévka, karbanátek s kaší a samozřejmě pivo. Prostě česká klasika. Nová restaurace nazvaná „Slunce“ v severočeské Kadani ale není jen tak nějaká putyka. Je to doslova unikátní sociální experiment, který v Česku patrně nemá obdoby.

Cílem provozovatelů totiž není na prvním místě zisk, ale zaměstnávání lidí. A to těch, kteří mají jinak velký problém práci sehnat. Na Mírovém náměstí v Kadani provozovnu otevřela nezisková organizace Radka. Přesněji řečeno nikoliv samotné občanské sdružení, ale „sociální firma“ Sofira, kterou lidé z Radky založili.

Zisk jde zpět

A jak takové sociální podnikání vypadá? „Zisk se musí vracet zpátky,“ vysvětluje Hana Vodrážková, která je jednatelkou Sofiry. Podle pravidel se do zlepšování restaurace a služeb musí vrátit nejméně sedmdesát procent zisku. Ale jak podotýká Vodrážková, i oněch zbývajících třicet procent půjde do veřejných aktivit, které provozuje neziskovka Radka. Dalším specifikem je zaměstnávání lidí, kteří mají problém získat práci.

Podle Vodrážkové se rekrutují ze čtyř v Kadani nejpočetnějších „ohrožených“ skupin – cizinci, zdravotně postižení, menšiny a osoby, které o někoho pečují. Takových musí být ve Slunci nejméně třetina.

Nyní má restaurace celkem devět zaměstnanců, z toho jsou čtyři ze zmiňovaných skupin. Tři obsluhují zákazníky, jedna síla pracuje jako uklízečka. „Vybírali jsme ze čtyřiceti lidí a nebylo to vždy úplně jednoduché. Musí se to skloubit s byznysem, třeba obsluha musí umět jednat s lidmi i dobře vypadat,“ popisuje Vodrážková.

Rozdíl? Nešetříme na porcích

Podle ní Slunce může zaplnit díru na gastronomickém trhu. „Takový typ provozovny tu trochu chyběl. Prostě aby se lidé dobře najedli přes dobu oběda. Tím, že to neděláme jen kvůli penězům, nemusíme třeba šetřit na porcích,“ líčí jednatelka firmy. Kromě klasických hotovek přes poledne restaurace nabízí i minutky a rozvoz jídel po městě a okolí.

Restaurace zatím nefunguje večer, jede jen na jednu směnu. V budoucnu se možná rozšíří, ale vše je zatím jen hypotetické. „Nejdříve možná za rok. Ale jedeme teprve měsíc, tak nejdříve po půl roce si řekneme, jestli máme zisk nebo ne a co dál,“ říká Vodrážková. Provoz bude patnáct měsíců dotován. Na otevření restaurace získala kadaňská neziskovka peníze jak z několika evropských fondů, tak i z domácích zdrojů.

Autor: Jan Rödling

31.7.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Škoda Rapid 136 MTX Cabrio.
AUTOMIX.CZ
49

GALERIE: Skvosty Metalexu. Tato česká firma stavěla skvělá auta, i za socialismu

Petr Možný je spoluautorem nové knihy Horské chaty v Jeseníkách.

Kniha představuje staré pohlednice z Jeseníků

Studenti natočili dokument o krnovském odpůrci komunismu

„Stalo se to v Krnově, ne v nějakém filmu," uvědomili si gymnazisté, když slyšeli příběh Petra Strnadela.

Vařit můžete i pod širým nebem

Nemusíte vařit jen v domě. Můžete si pořídit kuchyň, která bude stát pod oblohou, nebo alespoň pod krytým přístřeškem na zahradě. A není to ani tak složité.

Povodně 1997 aneb dvacet let poté

Jeden lidský život a škoda za více než 400 milionů korun. To byla bilance povodní v roce 1997 v Krnově.

Památné lípy jsou vystavené mezi stromy

Mezi nejmohutnější stromy v České repoblice patří lípa z Horní Moravice a Janovská lípa. Obě najdete vystavenév zahradě Flemmichovy vily.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies