VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kdo ztratil práci, může dělat v hospodě

Kadaň – Na severu Čech spustila jedna z místních neziskovek unikátní projekt: restaurant, který přijímá jen nezaměstnané

31.7.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační snímek Foto: Deník / Vít Šimánek

Na první pohled je to klasická hospoda. V jídlením lístku frankfurtská polévka, karbanátek s kaší a samozřejmě pivo. Prostě česká klasika. Nová restaurace nazvaná „Slunce“ v severočeské Kadani ale není jen tak nějaká putyka. Je to doslova unikátní sociální experiment, který v Česku patrně nemá obdoby.

Cílem provozovatelů totiž není na prvním místě zisk, ale zaměstnávání lidí. A to těch, kteří mají jinak velký problém práci sehnat. Na Mírovém náměstí v Kadani provozovnu otevřela nezisková organizace Radka. Přesněji řečeno nikoliv samotné občanské sdružení, ale „sociální firma“ Sofira, kterou lidé z Radky založili.

Zisk jde zpět

A jak takové sociální podnikání vypadá? „Zisk se musí vracet zpátky,“ vysvětluje Hana Vodrážková, která je jednatelkou Sofiry. Podle pravidel se do zlepšování restaurace a služeb musí vrátit nejméně sedmdesát procent zisku. Ale jak podotýká Vodrážková, i oněch zbývajících třicet procent půjde do veřejných aktivit, které provozuje neziskovka Radka. Dalším specifikem je zaměstnávání lidí, kteří mají problém získat práci.

Podle Vodrážkové se rekrutují ze čtyř v Kadani nejpočetnějších „ohrožených“ skupin – cizinci, zdravotně postižení, menšiny a osoby, které o někoho pečují. Takových musí být ve Slunci nejméně třetina.

Nyní má restaurace celkem devět zaměstnanců, z toho jsou čtyři ze zmiňovaných skupin. Tři obsluhují zákazníky, jedna síla pracuje jako uklízečka. „Vybírali jsme ze čtyřiceti lidí a nebylo to vždy úplně jednoduché. Musí se to skloubit s byznysem, třeba obsluha musí umět jednat s lidmi i dobře vypadat,“ popisuje Vodrážková.

Rozdíl? Nešetříme na porcích

Podle ní Slunce může zaplnit díru na gastronomickém trhu. „Takový typ provozovny tu trochu chyběl. Prostě aby se lidé dobře najedli přes dobu oběda. Tím, že to neděláme jen kvůli penězům, nemusíme třeba šetřit na porcích,“ líčí jednatelka firmy. Kromě klasických hotovek přes poledne restaurace nabízí i minutky a rozvoz jídel po městě a okolí.

Restaurace zatím nefunguje večer, jede jen na jednu směnu. V budoucnu se možná rozšíří, ale vše je zatím jen hypotetické. „Nejdříve možná za rok. Ale jedeme teprve měsíc, tak nejdříve po půl roce si řekneme, jestli máme zisk nebo ne a co dál,“ říká Vodrážková. Provoz bude patnáct měsíců dotován. Na otevření restaurace získala kadaňská neziskovka peníze jak z několika evropských fondů, tak i z domácích zdrojů.

Autor: Jan Rödling

31.7.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Dračí lodě na Hartě

Anděl Páně

Anděl Páně na náměstí

Den obce ve Staré Vsi

Obecní oslavy Staré Vsi proběhnou v sobotu 26. srpna od 14 hodin v tamním kulturním domě.

Dušan Žmolík pomáhá Břidličné, Besta nebude

Velkou posilu do svých řad ulovila Břidličná. Před sobotním duelem s Čeladnou se k týmu připojil bývalý záložník Slezského FC Opava či Kobeřic Dušan Žmolík.

Supervýhodná nabídka? Pět tipů, jak nenaletět při zhodnocování peněz

I relativně nízká finanční gramotnost Čechů může za to, že čas od času skočíme na „supervýhodnou“ nabídku zhodnocení peněz, která se nakonec promění v totální fiasko. Pokud byste rádi investovali svoje úspory, nevynechejte následující tipy. 

Nejoblíbenější je ochucené latté, říká kavárnice z pojízdné kavárny

Je devět ráno a já přicházím ke stánku s kávou, který stojí na náměstí v Krnově. Je to malý dřevěný stánek na pojízdném kole. Stojí za ním sympatická a usměvavá slečna, která se mi představí jako Tereza Posoldová. Ta je zároveň i stvořitelkou tohoto nápadu v podobě pojízdné kavárny.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení