Grilování si vyžaduje svého hlavního grilmajstra, neboli člověka, který opékání masa rozumí a po celou dobu pečlivě sleduje, aby všechno bylo tak akorát. Jedním takovým je i Krnovan Karel Žák.

Griluje na mramoru

Griluje už pětadvacátým rokem od chvíle, kdy po svém dědovi převzal zahradu. Za tu dobu se v tomto populárním opékání zdokonalil a objevil v něm zálibu.

„V posledních letech griluji na mramorové desce. Mám na ni udělanou i měděnou poklici na dušení zeleniny z mé zahrádky pórek, brambory, kukuřice, cuketa. Udělám z toho mix a dám na gril. Také se tímto způsobem dají opéct i bramborové placky, které v naší rodině nesmí nikdy chybět," uvedl Karel Žák.

Bramborové placky

S přípravou bramborových placek dostal Karel Žák nápad vyrobit z nerezu formičky ve tvaru čtverečků a koleček. Každá z nich má i svou pokličku.

„Bramborové těsto v nich dobře drží. Kromě placek dávám do formiček i vejce, takže můžu mít volské oko ve tvaru čtverce. Vedle toho ugriluji na desce kuřecí maso. Vše je uděláno během chvilky," popsal grilmajstr.

Hovězí, vepřové, steaky i čína

Nejčastěji Karel Žák griluje bůček, hovězí a vepřové steaky a čínu i s čínskými nudlemi.

„Na čínu používám zeleninu ze zahrady pórek, libeček, medvědí česnek a další. Pak sójovou omáčku z jednoho obchodu v Plzni a mexické koření. Ty neobsahují ochucovadlo glutamát ani jinou chemii. V kotlíku si na otevřeném ohni mezitím uvařím čínské nudle," přiblížil.

Koření je alchymie

Karel Žák si v koření libuje. To je podle něj základem celého grilování. Říká, že je důležité nepřebít kořením chuť masa, jinak člověk nepozná, jaké maso vlastně jí.

„Je to trošku alchymie. Jsem hrstkař a za ty roky už to mám v ruce. Všechno si melu. Mám tady spoustu mlýnků, ve kterých melu čerstvé koření a také papričky z mé zahrady, usušené bylinky, celer, pórek, sušené houby. Taky je dobré vědět, které koření se na jaké maso používá, jinak by to byla anarchie a zmatek v chutích. Musí to mít řád," vysvětlil svůj přístup Karel Žák.

Dále krnovský milovník grilování nakupuje a vlastnoručně mele koření Havana gril nebo Country koření, která používá na vepřové nebo hovězí steaky. Základ obou koření tvoří paprika a liší se od sebe dalšími ingrediencemi jako jsou čtyřbarevný pepř, čili a kousky dřeva.

Jak na ryby

Kromě masa a bůčku griluje Karel Žák i ryby. „Ryba se musí usušit, nesmí přijít na gril v mokrém stavu, to pak nechutná moc dobře. Nejlepší je okořenit ji solí, pepřem a kmínem. Nebo ji připravuji v alobalu položenou na cibulce, prokládanou pepřem a kmínem.

Ryby dostávám od kamaráda, který jezdí do Norska a samozřejmě griluji i naše ryby kapra, candáta nebo okouna. Když se dobře ugrilují, kosti z nich vypadávají samy," řekl.

Grilování je i o lidech kolem

A co ho u grilování tak dlouho drží?

„Grilování mě baví hlavně kvůli lidem. Těší mě vidět jejich úsměvy. Také si je často prohlížím a v duchu si říkám: tomu by mohlo chutnat tohle a tomu zase tohle. A většinou jsem se do jejich gusta opravdu trefil," sdělil na závěr milovník grilování Karel Žák.