Neděle 11. 11. ale není jen o koštování vína a huse k obědu. Je to také Den veteránů a výročí konce první světové války. To, jak lze spojit svatomartinské poselství milosrdenství, solidarity a dobročinnosti s myšlenkami na válečné veterány a vojáky na misích, vysvětlil vojenský kaplan Tomáš Mlýnek ve svém svatomartinském kázání v Krnově.

Má hodnost kapitána a slouží u 14. pluku logistické podpory v Pardubicích. Sám je veterán, který absolvoval mise do oblastí válečného konfliktu. Z Afghánistánu se jako vojenský duchovní vrátil už podruhé. Svou misi dokonce na žádost nejvyššího velení o tři měsíce prodloužil ze šesti na devět měsíců. Vojenských kaplanů je totiž v Afghánistánu nedostatek.

Kpt. Tomáš Mlýnek (vpravo) jako vojenský kaplan má za sebou i mise v Afgánistánu. V minulosti působil jako farní vikář v Krnově a administrátor v Třemešné.Zdroj: Deník / František Kuba

„Mým posledním působištěm byla hlavní základna operace Resolut Support, tedy hlavní velitelství celé mise v Afghánistánu v Kábulu, a podřízené základny v oblasti hlavního města. Působil jsem tam jako zástupce hlavního kaplana mise Resolute Support. Mým velícím na území operace byl americký kaplan, plukovník Luis Deltufo, a náčelník štábu, kterým byl německý generál,“ říká Tomáš Mlýnek.

Základna, kde sloužil, ale českou přítomností dvakrát neoplývala. Českých vojáků na hlavním velitelství sloužilo jen pár. Mnohonárodnostní prostředí ale znamenalo mnoho výzev. „Češtinu jsem slyšel od kolegů u společného jídla, jinak jsem většinou musel všem znovu vysvětlit, že už asi dvacet pět let nejsme Československo,“ popisuje Tomáš Mlýnek.

Hlavní personál základny byli především Američané a jejich znalosti geografie Evropy jsou tristní.

Krnovské náměstí. Ilustrační foto.
Vznik Československa a Krnov II.

„Pro ně jsem byl první cizinec na této pozici. Nezvyk, ale zase byli rádi, že jsem v podstatě jen obyčejný kaplan, jakého znali z domu. U Američanů se s religiozitou v armádě počítá víceméně vždy. To naše armáda je toho přesný opak a oni to o nás moc dobře vědí. O to víc byli překvapeni, že právě česká armáda je schopna vyslat kaplana na takto vysokou pozici. Nastala tak situace, kdy asi nejateističtější stát celé mise suploval duchovní službu pro nejvyšší velitelství,“ vysvětluje kaplan.

A svou zemi i armádu na misi reprezentoval velice dobře. Až do té míry, že se nám jej americká armáda pokusila draftovat.

PREZIDENT OSVOBODITEL Tomáš Garrigue Masaryk nedávno dorazil do Krnova  i do Města Albrechtic.
Masaryk v Krnově i ve Městě Albrechticích

„Na Vánoce přiletěl vojenský arcibiskup, hlavní katolický ordinář americké armády. On i ve svém vysokém věku neustále cestuje a objíždí vojenské základny po celém světě a při té příležitosti jsme spolu měli i delší rozhovor. Vzešla z toho vážně míněná nabídka, že kdybych se nebránil a uvažoval o změně, že by měli zájem o mé služby,“ dodává Tomáš Mlýnek.

I v americké armádě je nedostatek personálu a pokud v terénu narazí na odbornost, kterou potřebují, není prakticky nic problém vyjednání přestupu, nabídka občanství a všech výhod s tím spojených. Američan však z tohoto kaplana nebude. „Nakonec jsem z rodinných důvodů odmítl, ale opravdu to byla nabídka, o které stálo za to přemýšlet,“ uzavírá Tomáš Mlýnek.

Jiří Sejkora

Polští patrioti slavili na Osoblažce Den nezávislosti Polska červenobílými vlaječkami. Fanoušci vojenské historie na výlet do Sudet zvolili maskáčový outfit vojáků wehrmachtu.
Polští patrioti se projeli ve vlaku s wehrmachtem