Největším a jedním z posledních lyžařských útočišť je na sklonku března lokalita pod Pradědem. „Otevřeny máme stále sjezdovky A, B, C, Malý a Velký Václavák. Lyžujeme na metru a půl ryze přírodního sněhu," řekl v pátek 27. března po poledni provozovatel vleků na Ovčárně Josef Figura.

Jak uvedl, v nejvyšších patrech Jeseníků stále sněží a má ještě také přimrznout, i když v údolích to již vypadá spíše na jaro.

Lokalita pod Pradědem nabízí i běžkařské trasy z Ovčárny k televizní věži a na Švýcárnu a běžky si mohou rekreanti nazout i okolo Karlova pod Pradědem.

Ski Karlov: stále v provozu

V italském stylu se chystají na vyvrcholení lyžařské sezony provozovatelé ve středisku Ski Karlov v Karlově pod Pradědem.

Pod názvem Lignano v Karlově chystají na dnešek dojezd lyžařů či snowboardistů na vodní hladinu.

„V dolní části sjezdovky pod čtyřsedačkovou lanovkou Karlovský expres připravují desetimetrovou vodní hladinu, ve které mohou milovníci adrenalinu a legrace zakončit svou jízdu na lyžích," sdělil mluvčí zimního areálu Karel Soukop.

Akce probíhá od zahájení provozu v 8.30 hodin po celý den a nejlepší dojezd bude ohodnocen titulem Karlovský vodník na lyžích. Vodní hladina nebude hluboká, takže se akce mohou účastnit děti, dospělí i celé rodiny. K večerní pohodě pak v restauraci U ježka bude od 18 hodin hrát kapela Mirias.

V karlovském středisku je stále dostatek sněhu, probíhá tam každodenní večerní lyžování a od pátku do pondělí víkendové lyžování v areálu Klobouk. Konečný závěr sezony a poslední sjezdy se uskuteční pravděpodobně až o velikonočních svátcích.

Za zvýhodněné ceny o víkendu lyžují lidé ve Ski Areně ve Vrbně pod Pradědem. V provozu je bobová dráha, v sobotu plánují provozovatelé večerní lyžování. „Počasí nám lyžařům už moc nepřeje, ale i tak se těšíme na vaši návštěvu," vzkázala rekreantům za správu vrbenské Ski Areny Nelly Maria Fučelová Rozmanitová.

Naopak konec letošní sezony už vyhlásily lyžařské areály Myšák a Kazmarka v Karlově pod Pradědem.

„Sice bychom areály dokázali udržet v provozuschopném stavu až do Velikonoc, což jsme měli původně v plánu, ale chybí nám to hlavní: zájem lyžařů. Proto jsme se rozhodli sezónu ukončit. Byla to sezóna s pomalejším startem, ale nakonec ji hodnotíme jako dobrou. Nikoli vynikající, ale dobrou," uvedl Jaroslav Lukeš, vedoucí Ski areálu Myšák.

Dvousedačková lanovka i areál Myšák budou v provozu i v průběhu jara, léta a podzimu při speciálních příležitostech.

Provoz přerušili ve Ski areálu Andělská Hora. „V případě dobrých povětrnostních podmínek se chystáme spustit vlek až během velikonočního víkendu včetně velikonočního pondělí. Platit budou jarní mimosezónní ceny," potvrdil provozovatel Petr Drápala. Nelyžuje se už v Ludvíkově a na Avalanche v Dolní Moravici.