Biopopelnice jsou určeny přímo pro jednotlivé rodinné domy. Před rozmístěním nádob na bioodpad končil odpad ze zahrádky, tráva, větve, listí a zbytky z kuchyně v popelnicích na komunální odpad.

„Bioodpad tvoří zhruba čtyřicet procent objemu odpadu z klasických popelnic. Tomuto trendu chceme předcházet, a zároveň snížit množství skládkovaného komunálního odpadu. Což také požaduje legislativa směřující k omezení ukládání bioodpadů na skládku.

Uvědomme si, že tuna odpadu vyvezená na skládku komunálního odpadu je trojnásobně větší než tuna odpadu vyvezená do kompostárny," řekla Lucie Wágnerová z bruntálské radnice.

Musí se do systému svozu bioodpadu zapojit každý? „Je to jen na vašem rozhodnutí. Nicméně jeho využíváním přispějete k lepšímu fungování celého systému sběru odpadů na území města Bruntál a k celkovému snížení objemu skládek," ujistila Lucie Wágnerová.

Systém přispívá ke zlepšení životního prostředí. A nic to nestojí: popelnici na bioodpad získají zájemci zdarma a legislativa stejně spěje k povinné separaci odpadu. Svoz bioodpadu z biokontejnerů a biopopelnic je také bezplatný. Náklady na svoz a likvidaci bioodpadu hradí Město Bruntál.

Tak, teď už jen stačí zajít pro nádobu do areálu bruntálských Technických služeb do Zeyerovy ulice. Vydávat je budou pracovníci od pondělí 2. do středy 4. března proti podpisu jednoho člena domácnosti. Svozové dny budou jedenkrát za 14 dnů, vždy sudý týden.

Zahájení je naplánováno na 14. dubna.