Zkontrolovali třiadvacet provozoven v kraji. Zaměřili se hlavně na čistotu prodejen, podmínky pro skladování surovin, spotřební lhůty a teploty skladování zmrzliny. Při kontrolách našli velmi často špínu v prodejnách, špinavé byly podlahy, regály, prostory pro uložení náčiní na zmrzlinu. V jednom případě byly na toaletách personálu uloženy obaly na zmrzlinovou směs, v další prodejně dokonce stál vedle kanystrů s koncentrátem pro výrobu zmrzliny otevřený insekticidní přípravek proti mravencům.

Na několika místech také zjistili, že personál dostatečně nedodržuje osobní hygienu, nepoužívá ochranný oděv, prodavačky měly nalakované nehty a prsteny na rukou. Mnohde se zmrzlina vyrábí z prošlých surovin. Za osmnáct zjištěných závad udělili hygienici devět pokut.

„Z kontrol vyplynulo, že prodeji zmrzliny není ze strany prodávajících věnována náležitá pozornost, přitom se jedná o pokrm konzumovaný zejména tou nejcitlivější částí naší populace, malými dětmi. Každý kupující by si měl při koupi zmrzliny všímat zejména čistoty stánku, čistoty oděvu prodávajícího i toho, zda obsluha při prodeji nemanipuluje zároveň s kornouty a s penězi,“ upozornila krajská hygienička Helena Šebáková.