Je založený na vzájemné výměně žáků, kteří poznávají způsob života v hostící škole i ve městě. Zároveň žáky obou škol obohacuje osobní poznání života v jiné zemi, což má velký význam pro česko-německé porozumění.

Specifikem výměnných pobytů je Koncert mladých, kdy krnovští a němečtí žáci společně nacvičí a předvedou koncert pro veřejnost. V září do Krnova přijelo 40 žáků a dva vyučující z německé školy.

„Pro hosty z Friedbergu jsme připravili bohatý program. Prohlídku školy a města, koncertní síně sv. Ducha, Flemmichovy vily, krnovské synagogy nebo radnice a radniční věže. Žákům německého gymnázia se velmi líbila exkurze do střední školy varhanářské, kde se seznámili s výrobou varhan i strunných nástrojů, a také výlet parním vláčkem.

V obřadní síni radnice přijala naše hosty také starostka Krnova Jana Koukolová Petrová a místostarosta Jan Krkoška. Oba ocenili dlouholeté partnerské vztahy mezi oběma školami a předali žákům krásnou knihu o Krnově a drobné upomínkové předměty," představil poslední akci ředitel gymnázia Vladimír Schreier.

Vyvrcholením krnovského pobytu se tradičně stal společný koncert českých a německých žáků obou škol v divadle. Koncert mladých zahájil ředitel gymnázia Schreier se starostkou Koukolovou Petrovou. Poté se rozezněly akordy symfonického orchestru žáků Augustinerschule z Friedbergu a sólistů krnovského gymnázia. Strhující závěr koncertu obstaral dixieland Jazzsle ZUŠ Krnov.

„Už nyní připravujeme návštěvu žáků naší školy ve Friedbergu," prozradil ředitel školy Vladimír Schreier.

.

Augustiniáské gymnázium z německého Friedbergu má vlastní orchestr a plno přátel v Krnově. Díky partnerství s krnovským gymnáziem už připravili řadu společných koncertů a výměnných pobytů. Foto: Gymnázium Krnov