Ani nejstarší obyvatelé Zátoru nikdy neviděli svůj kostel bez věžní kopule, makovice a kříže. Báň sice dlouho dobře sloužila, ale zub času si vyžádal své. Teď ji čeká generální oprava v rámci revitalizace celého kostela. Svatostánek dostane kromě opravené střechy zbrusu novou měděnou kopuli, podobnou, jakou nedávno dostal například svatý Benedikt v Krnově Kostelci.

Rekonstrukcí projdou i vnitřní dlažby a fasáda zátorského kostela, protože místní farnost získala dotaci 5,4 milionů korun. Původně věž měla jít k zemi již ve čtvrtek, ale kvůli problémům s přepravou těžké techniky se celá akce musela odložit.

Než se týmu specializovaných techniků z Ostravy podařilo báň bezpečně uchytit na rameno jeřábu, trvalo to téměř tři hodiny. Největší obavu měli z nestálého počasí. Zamračené nebe i předpověď meteorologů věstily příchod bouřek. „Nesmíme si dovolit stahovat dolů kopuli v případě, kdy hrozí blesk. Mohlo by to uhodit do ramene jeřábu," řekl jeden z techniků.

Blesky se nakonec neukázaly a po dlouhé přípravě samotné spouštění báně zabralo sotva pět minut.

V makovici kostelních věží se obvykle nachází plechové pouzdro s archiváliemi, které tam místní uložili při poslední opravě. Otevření zátorské makovice proběhne až příští týden pod dozorem historiků, zástupců obce a Karla Siudy, který působí v zátorském kostele jako dozor investora a projektant.

Tuto událost si nenechá ujít ani zátorská starostka, která bedlivě sledovala i náročné operace s jeřábem. „Jsem nadšená a hlavně zvědavá, jaké archiválie a dokumenty v makovici najdeme," prozradila Deníku starostka Zátoru Salome Sýkorová.

V Zátoře se dochovaly zprávy o snímání kříže a makovice v roce 1900. Tehdy to bylo za pomoci schodů. Stal se při tom nehoda, makovice spadla a málem se roztříštila. Ukázalo se, že byla z velmi tenkého měděného plechu.

Horní díl byl nepřesně nasazen, takže do makovice vnikla voda shora po železné tyči kříže i z boku. Neměla kam vytéct, takže vložené pouzdro prorezavělo a v něm uložené písemnosti se nedaly rozluštit. Brzy uvidíme, jak to v makovici vypadá tentokrát .